Nieuws

CDA-er pleit voor sterkere band tussen leger en burgerbevolking

04-05-2022 11:23

CDA

Elsevier Weekblad publiceerde dinsdag een interessant opiniestuk van de defensiewoordvoerder van het CDA. Derk Boswijk is naast woordvoerder voor defensie, landbouw, en natuur en milieu ook reserveofficier bij de landmacht. Hij stelt dat het Russische leger in Oekraïne is vastgelopen, niet door slecht materieel, maar door een inflexibele commandostructuur. Hierdoor bleef een Russische blitzkrieg door Oekraïne uit, terwijl de Duitsers het wel lukte.

”Maar wat nog veel meer het verschil maakt, is dat de Duitsers destijds hun operationele voordeel te danken hadden aan een flexibele decentrale commandostructuur (Auftragstaktik). Het opperbevel formuleerde de missie (Auftrag), maar gaf de ondergeschikte commandanten de vrijheid zelf te beslissen over hun middelen en methoden om het uiteindelijke doel te bereiken. In de Russische doctrine ontbreekt deze vrijheid van handelen en eigen initiatief volledig. We kennen allemaal de beelden van doelloos ronddwalende Russische militairen die soms geen idee hebben wat ze überhaupt in Oekraïne doen.”

Band tussen leger en burgers

Boswijk benadrukt het belang van menselijk kapitaal in defensie. Hij pleit ervoor om de Scandinavische en Baltische landen als voorbeeld te nemen. Nederland moet zoveel mogelijk manieren vinden om jongeren bij het leger te betrekken. Dit moet zorgen voor meer beroepsmilitairen, meer reservisten, en een groter besef van het belang van de krijgsmacht. Ook is hij voorstander van een herinvoering van de dienstplicht. Het aantrekken van goede mensen moet meer prioriteit hebben dan het nu heeft, en komt voor het aanschaffen van meer wapens.

Grotere dreiging uit China en Afrika

Boswijk schetst ook een vergezicht op de dreigingen die Europa nog te wachten staan, en die zeker niet enkel van Rusland komen.

”Daarbij is het focussen puur op materieel alleen niet verstandig, want de oorlog in Oekraïne is geen bewijs dat de dreiging in de toekomst alleen vanuit Oost-Europa komt. In potentie bestaan bijvoorbeeld in Afrika nog grotere dreigingen voor de veiligheid van het Europese continent. Want terwijl China massaal Afrikaanse landbouwgrond opkoopt om zijn eigen bevolking te voeden, zorgt klimaatverandering ervoor dat steeds meer vruchtbare landbouwgronden veranderen in woestijn. Bovendien zal de Afrikaanse bevolkingsgroei explosief toenemen van 1,3 miljard Afrikanen nu tot naar verwachting 2,5 miljard in 2050.”

Dat we Afrikaanse bevolkingsgroei moeten zien als een bedreiging voor Europa is opmerkelijk. Afrika had in 1950 overigens 200 miljoen mensen. Een verdubbeling in de komende dertig jaar is dan nog relatief weinig. Er wordt over Afrikaanse bevolkingsgroei gesproken in het CDA-verkiezingsprogramma. Hier een quote van pagina 99:

”Door grip te krijgen op migratie en integratie zijn wij ook beter voorbereid op de verwachte toename van het aantal migranten door oorlog en geweld, klimaatverandering en de verdubbeling van de bevolkingsgroei in Afrika in de komende decennia.”

En van pagina 101:

”Om de druk op migratie te verminderen, met name in de toekomst uit Afrika en het Midden-Oosten, moeten we bereid zijn meer te investeren in goede initiatieven ter voorkoming van gewapende conflicten. We moeten daarnaast altijd bereid zijn landen te helpen die proberen oorlogsgeweld en structurele armoede te boven te komen, evenals landen die met een grootschalige instroom van vluchtelingen uit buurlanden te maken hebben.”

Maar geen woord over migratie als een ”bedreiging” voor Europa, wel als een bedreiging voor het draagvlak voor meer immigratie. Het lijkt erop dat de VVD niet de enige centrumrechtse partij is met een PVV-corvee.