Het komt regelmatig voor, je hebt net een nieuwe smartphone en dan glipt die op een onbedacht moment uit je hand. In Nederland is er dan ook op iedere straathoek een telefoonreparateur te vinden. Deze vervangen niet alleen kapotte schermen maar helpen ook bij zaken als het plaatsen van een nieuwe batterij. En ondanks dat er online veel verschillende telefoonhoesjes te verkrijgen zijn die goed beschermen, wil niet iedereen hier gebruik van maken.
De vele kapotte schermen lijken ook steeds meer een prioriteit te worden voor de grote smartphone fabrikanten, zo heeft Apple veel geïnvesteerd in extra sterke keramische schermen bij de nieuwe iPhone 12 en iPhone 13 serie. Het bedrijf is de laatste tijd ook regelmatig op televisie te zien met advertenties die de extra sterke schermen aanprijzen. Gaan we toe naar een tijdperk van onverwoestbare telefoons of is dit een utopie?
Verschillende experts hebben de proef op de som genomen. En uit verschillende zogenaamde ‘drop tests’ blijkt inderdaad dat de nieuwe schermen een stuk weerbaarder zijn. Zo testte CNET onder meer op zaken als dagelijks gebruik, waarbij er bijvoorbeeld sleutels en muntgeld in je broekzak zitten met je telefoon en deze over scherm wrijven. De nieuwe iPhone schermen konden deze schade vaak voorkomen en de schermen bleven er mooi uit zien. Voor de valtest waren de resultaten echter wisselend. Vanaf een bepaalde hoogte blijven de harde straatstenen een grote vijand van rondvliegen smartphones zonder telefoonhoesje. Tijdens de droptest begaf de iPhone 12 van de tester het en zat er een flinke breuk in het glas van de iPhone.
De vooruitgang met iPhones nieuwe keramische schermen is indrukwekkend maar lost nog niet alle problemen op. Een nieuwe telefoon kan tegenwoordig zeker 4 tot 5 jaar meegaan, de chips, processoren en camera’s zijn dermate ver ontwikkeld dat het onwaarschijnlijk is dat een telefoon al na twee jaar aan vervanging toe is. De batterijen en schermen houden het vaak niet zo lang vol. Daarom is het slim om te investeren in een goed iPhone 12 hoesje dat de buitenkant van je toestel goed beschermt. De accu van je iPhone kun je simpelweg laten vervangen door Apple of een reparateur bij jou in de buurt. In het besturingssysteem van de iPhones zit zelfs een voorziening die de batterijconditie aangeeft. Hier kun je zien of het tijd is om je batterij te vervangen omdat deze minder krachtig is geworden over tijd. Soms kan het ook zijn dat je energieslurpende apps gebruikt op de achtergrond die veel batterij kosten, in dit geval is het slim om dit eens goed onder de loep te nemen en je instellingen aan te passen.
We kunnen concluderen dat de nieuwste telefoons technologisch steeds meer kunnen, maar ook langer mee kunnen als we er zuinig mee omspringen. Technologisch kan een telefoon een stuk langer mee dan vroeger – en de combinatie van versterkte keramische schermen, zuinig omspringen met je toestel en goed onderhoud plegen maken dat je veel langer plezier zult hebben van je toestel.