De plaats van de Koloniën van Weldadigheid op de UNESCO werelderfgoedlijst kan in het geding worden als er meer gas gewonnen gaat worden. Dat schrijft RTV Drenthe. De hele wereld heeft gas nodig, en in Drenthe zit nog wat in de grond. Het bedrijf Vermilion Energy wil gas winnen in de gemeenten Westerveld (Drenthe) en Weststellingwerf (Friesland, maar hoort taalkundig ook bij Drenthe). De vraag is wat dit betekent voor de Koloniën, die vorig jaar een plaatsje kregen op de prestigieuze lijst.
Even voor de niet-Drenten: De Koloniën van Weldadigheid waren een project uit 1818, waarbij grootstedelijke probleemveroorzakers/kansenparels werden ”heropgevoed” in nieuw te bouwen dorpjes in Drenthe en Antwerpen. Een soort vroege tuigdorpen zeg maar. Het project was geen groot succes, maar west-Drenthe hield er een paar karakteristieke dorpjes aan over. Drie van die dorpjes, Veenhuizen, Wilhelminaoord en Frederiksoord, zijn nu werelderfgoed. Ook de voormalige Wortel-kolonie in België kwam op de lijst.
Maar het zou niet voor het eerst zijn dat die erfgoedstatus wordt ingetrokken vanwege grondstofwinning. In 2007 werd een natuurgebied in Oman van de lijst gehaald omdat de staat naar olie wilde boren. Het betrof hier wel om een reservaat voor de bedreigde Arabische Oryx, waarvan er nog maar 1200 in het wild rondlopen. De plannen om in het gebied te gaan boren stammen overigens al uit 2020. Het energiebedrijf erkent het risico van gasboringen, maar wijst erop dat de plannen UNESCO er niet van hebben weerhouden de dorpen op de erfgoedlijst te plaatsen.