Nieuws

Eurocommissaris Timmermans wil weer vol inzetten op verbranden ‘resthout’ in biomassacentrales

14-05-2022 09:01

Zwarte rook uitstoot vervuiling industrie
Shutterstock.

Eurocommissaris Frans Timmermans wil wederom gebruik maken van grootschalige houtverbranding in biomassacentrales om de tekorten door een boycot van Russisch gas op te vangen. Dit blijkt uit het conceptvoorstel RepowerEU dat in handen is van de Telegraaf. Timmermans stelt voor om voor maarliefst 60% afhankelijk te worden van biomassacentrale-energie. Timmermans wil het voorstel woensdag presenteren.

Het is opvallend dat Timmermans inzet op biomassacentrales omdat de Nederlandse klimaatminister Rob Jetten (D66) het gebruik van biomassa als energiebron juist niet meer wil subsidieren. Dit na steeds heviger kritiek op het gebruik van biomassaverbranding dat behalve lucht- en milieuvervuilend is juist méér CO2 uitstoot en bovendien ten koste gaat van bossen elders in de wereld.

‘Alleen resthout’

Ondanks de toevoeging in het voorstel dat er alleen biomassa mag worden verbrand als aan ‘strenge standaarden’ wordt voldaan en de toezegging van Timmermans dat voor biomassa ‘geen hele bomen mogen worden gebruikt, maar alleen resthout’ gelooft niemand dat grootschalige stroomopwekking met biomassa mogelijk is met alleen ‘resthout’.

In het voorstel worden vreemd genoeg geen streefcijfers genoemd voor energie uit biomassaverbranding, terwijl dat voor zonne-energie en waterstof wel het geval is.

Verlichten regels bouw zonne- en windparken

Eerder deze week werd bekend dat de EU er over denkt om de milieuregelgeving voor de bouw van zonne- en windparken te verlichten. Volgens de EU is dit bedoeld om het makkelijker te maken de energietekorten door het boycotten van Russisch gas op te kunnen vangen. Dit zou dan wel hevig ten koste gaan van landschap, natuur en biodiversiteit.

 

Lees ook:

Fenna Swart: ‘Biomassa is het grootste politieke schandaal op internationaal niveau’
GroenLinks Amsterdam blijft hardnekkig geloven in duurzame biomassa
Bosbeheerexpert: biomassa en bomenkap rampzalig voor Nederlandse natuur