Politiek

Ernst Kuipers (D66): samenleving moet zich zelf voorbereiden op coronagolf, ‘corona van ons allemaal’

16-05-2022 19:41

IC
Alexandros Michailidis/Shutterstock.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) heeft gereageerd op de kritiek die ziekenhuisdirecteuren en wetenschappers hebben op de beperkte voorbereiding van het kabinet op een nieuwe coronagolf. Volgens Kuipers is de samenleving nu zelf aan zet en is ‘Den Haag niet meer alleen verantwoordelijk. corona is van ons allemaal‘.

Lees ook: Wetenschappers, artsen waarschuwen voor nieuwe coronagolf en lockdown in winter

Kuipers zegt tegen de NOS dat hij weliswaar erkent dat ‘we in Nederland nog niet goed voorbereid zijn’, maar hij wil nadrukkelijk dat sectoren in de samenleving de regie in handen nemen bij een nieuwe coronagolf.

Kuipers:

“We krijgen mogelijk 5 tot 10 miljoen besmettingen in het winterseizoen. Wat ik kan doen is het goed monitoren van het virus, zo nodig een nieuwe vaccinatieronde afkondigen en de zorg stimuleren om alle maatregelen te nemen. Maar dan is tegelijkertijd de vraag aan de school of aan de restauranthouder: wat doe je in je eigen omgeving? Corona is echt van ons allemaal, Den Haag is niet meer alleen verantwoordelijk”, zegt de minister. De sectoren en de burgers zeggen zelf: laat ons de regie nemen. Een sector waar het wel goed gaat is het onderwijs. Ze hebben daar fantastische plannen voor laagdrempelig testen, betere ventilatie in klaslokalen en zelfs het verschuiven van vakanties als er een besmettingspiek is.”

 

Lees ook:

RIVM jaloers op buitenland waar ze wel in staat zijn zicht te houden op verspreiding corona
Zeker 20 procent, mogelijk 37 procent, coronapatiënten ontwikkelde long covid
Minister Kuipers (D66) houdt rekening met ‘meer ziekmakende coronavariant’