Nieuws

NAVO-baas Stoltenberg: ‘Oekraïne kan oorlog winnen’

16-05-2022 14:09

Graan in Oekraine
Shutterstock.

Bij een bijeenkomst zondag met topdiplomaten uit NAVO-landen in Berlijn heeft NAVO-baas Jens Stoltenberg gezegd dat ‘Oekraïne de oorlog kan winnen’. Wel moeten de NAVO-landen blijven doorgaan met het leveren van steun en materieel aan Oekraïne.

Wat zeg je?

Inmiddels zegt Oekraïne de Russen in het noordoosten van het land te hebben teruggedrongen. Rusland zou zich hebben moeten terugtrekken uit het gebied rond de stad Kharkiv, de op één na grootste stad van Oekraïne.

De uitspraken van Stoltenberg kwamen nadat bekend werd dat Zweden en Finland zo goed als zeker zullen toetreden tot de NAVO. Voor de Russen zal dit feit samen met de opmerkingen van Stoltenberg, en het feit dat Oekraïne ook het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen, op z’n zachtst gezegd geen reden voor feest zijn geweest, laat staan dat er Big Macs op het menu stonden.

Oekraïne heeft al laten weten dat het vast van plan is om het Eurovisie Songfestival volgend jaar gewoon in Oekraïne te organiseren, aangezien het traditie is dat de winaar de volgende editie van festival organiseert. Het is niet bekend of Jan Smit en Cornald Maas al zijn uitgenodigd en wat S10 er allemaal van vindt.

Amerikaanse minister van Defensie

Stoltenberg is niet de enige die denkt dat Oekraïne de oorlog kan winnen. In april van dit jaar, op een bijeenkomst van internationale defensieministers, zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin ook al dat Oekraïne in staat is de oorlog te winnen.

Austin op 26 april:

“Ukraine clearly believes that it can win, and so does everyone here. Ukraine needs our help to win today. And they will still need our help when the war is over.”

De woordvoerder van het Pentagon John Kirby voegde daar later aan toe dat het ‘zeker een mogelijkheid is’ dat Oekraïne de oorlog wint:

“I think winning is very clearly defined by a Ukraine whose sovereignty is fully respected, whose territorial integrity is not violated by Russia or any other country for that matter. And they can win, as the secretary said. And they certainly believe that they can do it.

“It’s not just the West. It’s not just NATO. There are countries from all around the world, including the Indo-Pacific region, who are dedicated to trying to help Ukraine win this war.”

 

Gebruikte bronnen:

CNBC
Politico
CBS News