Komende herfst of winter kan er een nieuwe coronagolf in Nederland uitbreken waardoor een lockdown opnieuw noodzakelijk wordt. Dit blijkt uit gesprekken die de NOS heeft gevoerd met diverse artsen, ziekenhuisdirecteuren, wetenschappers en virologen. Dit wordt vooral veroorzaakt door de nu nog altijd slechte voorbereiding op nieuwe coronauitbraken van de Nederlandse regering.
Het kabinet lijkt geen goede plannen te hebben, de plannen die er al wel zijn, zijn veel te vrijblijvend en er gaat vooral veel kostbare tijd verloren met het uitwerken van plannen. En dat terwijl het kabinet juist heeft aangegeven voortaan lockdowns te willen voorkomen en de samenleving open te houden.
Uiteraard wordt het chronische personeel- en beddentekort in de zorg het meeste gevreesd. Er was al te weinig personeelstekort voor de eerste coronagolf maar nu zijn veel zorgmedewerkers gestopt. Bovendien zijn nog altijd veel mensen ziek door corona: het ziekteverzuim is momenteel twee keer zo hoog als voor de eerste coronagolf.
Ook ijn er nog steeds veel te weinig IC-bedden. Er is helemaal niets gedaan om dat tekort op te lossen. Artsen en verpleefkundigen zeggen dat als er nu een coronagolf uitbreekt ze met nóg minder personeel en (IC-)bedden moeten werken dan voor de coronaperiode.
De angst is dat het zorgsysteem bij de kleinste overbelasting door een coronagolf al dreigt om te vallen.
Maandag spreekt de Tweede Kamer over het coronabeleid ‘op lange termijn’. Dinsdag zal de Eerste Kamer naar verwachting een vijfde verlenging van de ‘tijdelijke’ coronawetgeving wegstemmen.