De undercoverjournalisten van het Amerikaanse platform Project Veritas hebben weer een nieuwe video. Onderwerp is een ”senior engineer” van Twitter, die ons bijpraat over de bedrijfscultuur, en de potentiële (inmiddels even stilgelegde) overname van het bedrijf door Elon Musk.
Artikel gaat verder na video.
Eigenlijk zegt meneer Murugesan hier veel dingen die conservatieven al langer zeggen. Twitter treedt harder op tegen conservatieve stemmen dan tegen progressieven; Er werken veel extreemlinkse mensen bij het bedrijf; Er bestaan zorgen de overname door Musk en een mogelijke terugkeer van Trump en andere geschorste populisten.
Dus, dat is dan duidelijk, toch?
Nou, er is een klein probleempje met het onderzoek.
Er lijkt namelijk geen enkel bewijs te zijn dat de Siru Murugesan daadwerkelijk voor Twitter werkt, of überhaupt bestaat. Hij heeft geen account op het platform, al zijn er wel een paar andere Indiërs met zijn achternaam die ook software ingenieurs zijn. Dit kan natuurlijk een gevalletje zijn van ‘weten hoe de worst gemaakt wordt’, of simpelweg betekenen dat hij niet op Twitter aangesproken wil worden over de beleidskeuzes van het bedrijf.
Een zoekopdracht op ”siru Murugesan” op Google geeft alleen maar artikelen over de bovenstaande video. Een zoekopdracht op Google afbeeldingen geeft alleen screenshots van de video, een paar generiek plaatjes van Twitter of Elon Musk, en één foto van Parag Agrawal, de Indiase ceo van Twitter.
Een twitteraar toont een screenshot van een webpagina met een profiel voor ”Sirushti Murugesan.” De man in kwestie zou al zijn profielen offline gehaald hebben, wat ook verklaart waarom er niets van hem te vinden is.
Artikel gaat verder na afbeelding.
Google for Sirushti Murugesan. He has at some point removed most of his online profiles, but you can still see the traces on Google, and this one profile: pic.twitter.com/v7pCrHwQSl
— Eikin Kloster (@eikinkloster) May 17, 2022
Maar frustrerend is wel dat Project Veritas ook geen poging doet om in de video te laten zien dat hun bron bestaat. Dit wijst toch op een zekere nalatigheid, want tijdens het onderzoek is op de een of andere manier contact gezocht met de man.