Vandaag publiceren verschillende media onderzoeken naar nieuwe documenten over de Chinese gevangenenkampen in Xinjiang. De gegevens gaan over de jaren 2017 en 2018, en hebben betrekking tot de ”heropvoedingskampen” waar de Chinese staat dissidente Oeigoeren in opsluit. De informatie is naar buiten gekomen dankzij een hack.
Het gaat om documenten van de Chinese politie in Xinjiang. Van ongeveer 300.000 mensen staan er persoonsgegevens in, en ook van 23.000 gedetineerden. Hieronder zijn 2800 politiefoto’s van Oeigoerse gevangenen. Ook levert de hack de eerste foto’s op van binnenin de opvoedingskampen. Er zitten ook instructies bij voor kampbewakers.
Volgens de gegevens zou in 2017-2018 12 procent van de bevolking van Xinjiang vast hebben gezeten in de kampen. Dit komt neer op 1,2 miljoen mensen. De gevangenen zitten niet allemaal opgesloten vanwege politieke of religieuze uitingen, maar ook voor kleine overtredingen of verstoring van de publieke orde. Volgens de Chinese staat zijn de kampen nodig om criminelen opnieuw op te voeden, en ze vaardigheden te leren voor de arbeidsmarkt. Volgens critici van het Chinese beleid gaat het om genocide, waarbij de Oeigoeren gedwongen worden om afstand te doen van hun eigen cultuur en provincie.
Het was de bedoeling dat de gehackte documenten openbaar gemaakt zouden worden. Hiervoor werd de site Xinjiangpolicefiles.org aangemaakt. Deze site is een paar uur bereikbaar geweest, maar is momenteel onbereikbaar. De vraag is of dit komt door ”normale” drukte, of door elektronisch ingrijpen door Chinese hackers. De site is inmiddels weer bereikbaar.