De Oekraïense president Zelensky haalt fel uit naar de voormalige Amerikaanse Buitenlandminister Henry Kissinger. Die had tijdens een videotoespraak aan het World Economic Forum gezegd dat Oekraïne consessies moest doen aan Rusland als het vrede wilde. Onder meer de Krim zou opgegeven moeten worden.
Zelensky had tijdens een toespraak twee dagen geleden het WEF nog verteld dat Oekraïne van plan was om Rusland uit alle bezette delen van Oekraïne terug te duwen. De Russische annexatie van de Krim wordt door de rest van de wereld als illegitiem gezien. De suggestie van Kissinger daar verandering in te brengen valt dan ook slecht in Kiev. Zelensky stelde in een reactie dat Kissinger lijkt te geloven in 1938 te leven, en niet in 2022. In dat jaar kwamen Frankrijk een Groot-Brittannië tot een overeenkomst met nazi-Duitsland, waarin in werd gestemd met de Duitse annexatie van het Sudetenland in Tsjechoslowakije. Het Münchenakkoord werd achteraf bekritiseerd als het schoolvoorbeeld van ”appeasement”, waarin democratieën tevergeefs pogingen doen om dictators tevreden te stellen.
Henry Kissinger, minister van Buitenlandse zaken van 1973 tot 1977, is zelf in Duitsland geboren. Als Joodse vluchteling kwam hij in 1938 aan in de Verenigde Staten. In 1943 werd hij opgeroepen voor het leger. Vanwege zijn Duitse taalvaardigheden trad hij op als vertaler, ondervrager, en een korte tijd als bestuurder van het stadje Krefeld.