Nieuws

KLM streeft ernaar gestrande reizigers te helpen maar kan niks beloven

05-06-2022 12:36

KLM
Peter Gudella / Shutterstock.com

KLM streeft ernaar om alle elders in Europa gestrande reizigers zondag weer op weg te helpen door een nieuwe vlucht voor ze te regelen. Maar of dat gaat lukken durft de luchtvaartmaatschappij nog niet te zeggen. De eerste gedupeerden zijn al weer terug naar Nederland gevlogen, maar er wordt halverwege de dag ook nog steeds gewerkt aan het omboeken van mensen.

Samenloop van omstandigheden

Zaterdag zag KLM zich gedwongen de vluchten te schrappen van passagiers in 42 vliegtuigen, die leeg vanuit Europese bestemmingen naar Schiphol vlogen. Een woordvoerder legt uit dat de maatregel nodig was omdat er sprake was ongunstige weersomstandigheden en baanonderhoud. Daarnaast kampt Schiphol al een hele tijd met personeelstekorten bij bijvoorbeeld de afhandeling van bagage. Die samenloop van omstandigheden zorgde er volgens de zegsman voor dat KLM wel moest ingrijpen.

Hoeveel mensen precies geraakt werden door de stap, is onduidelijk. Mogelijk gaat het om duizenden reizigers. De maatschappij koos er specifiek voor om vluchten te schrappen met veel transferpassagiers. Het was bij de transferbalies op Schiphol namelijk erg druk en met de actie wilde KLM voorkomen dat er grote groepen reizigers op Schiphol zelf zouden stranden.

Veel mensen die daardoor elders in Europa vast kwamen te zitten en niet meer naar Nederland konden, heeft KLM een hotel aangeboden. De woordvoerder benadrukt dat het afhangt van iemands situatie wat KLM wel en niet vergoedt.

Anp