Nieuws

Politie Dubai arresteert Gupta-broers op verdenking van corruptie in Zuid-Afrika

07-06-2022 15:16

In Dubai zijn twee broers opgepakt die in Zuid-Afrika worden verdacht van grootschalige corruptie. Het gaat om Atul en Rajesh Gupta, die met hun derde broer Ajay worden verdacht van witwaspraktijken, omkoping en fraude. De broers, die oorspronkelijk uit India komen, gebruikten jarenlang hun connecties met de Zuid-Afrikaanse regering om voordelige overheidscontracten binnen te slepen voor hun bedrijven. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ze binnenkort uit worden geleverd. De Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai toe behoort, sloten vorig jaar een uitleveringsverdrag met Zuid-Afrika.

De andere hoofdrolspeler in het verhaal is de voormalige president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma. Zuma was van 2009 tot 2018 president voor het ANC, maar kwam sinds 2016 in de problemen vanwege zijn aandeel in de omkoopschandalen. De corruptie wordt in Zuid-Afrika ook wel ”state capture” genoemd. De invloed van de Gupta’s op de overheid ging op een gegeven moment zo ver dat ze mee mochten praten over de benoeming van ministers. In 2016 kwamen ze in de problemen toen ze iemand om wilden kopen om minister van Financiën te worden. De man sloeg een steekpenning van 44 miljoen dollar af, en stapte naar de pers. De broers wonen sinds 2018 niet meer in Zuid-Afrika, en hadden zich dus in Dubai verstopt.

Er loopt nog een ander corruptieproces over wapenaankopen die Zuma in 1999 zou hebben beïnvloed. De Franse wapenfabrikant Thales zou Zuma steekpenningen hebben betaald voor een defensiecontract van 2 miljard dollar. Bij deze corruptie zijn de Gupta-broers echter niet betrokken. Jacob Zuma werd in 2021 opgesloten na een langdurig proces. Hierbij veroorzaakten zijn aanhangers rellen waarbij driehonderd mensen het leven lieten. Hij werd tot 15 maanden cel veroordeeld voor het negeren van een oproep om te getuigen voor de rechtbank. Zuma werd aanvankelijk vastgezet, maar zijn advocaten vroegen voorwaardelijke vrijlating vanwege gezondheidsklachten die de tachtigjarige zou hebben. Dit werd hem aanvankelijk gegund, en vervolgens weer ingetrokken. Zuma is momenteel nog verwikkeld in een juridisch gevecht over dit ziekteverlof, maar mag dit in zijn eigen woonplaats afwachten.