Spanje wil dat de NAVO op een aankomende top irreguliere migratie erkent als een ”hybride dreiging.” De NAVO houdt op 29 en 30 juni een belangrijke top in Madrid. Naar verwachting zal op die top het ”strategisch concept” worden aangenomen, een beleidsplan voor de komende tien jaar. Spanje wil dat in dit concept een aantal niet-militaire dreigingen worden opgenomen waarmee de organisatie rekening moet houden.
Naast irreguliere migratie moeten ook zaken als voedselveiligheid en cybercriminaliteit als dreigingen mee worden genomen, dat zegt de Spaanse Buitenlandminister Jose Manuel Albares. Volgens de Spaanse diplomaat schaden dergelijke dreigingen de nationale veiligheid en onafhankelijkheid van landen. Ook het politieke gebruik van energie als drukmiddel moet zo op de agenda komen. Hiermee doelt de minister op de Europese afhankelijkheid van Russische olie en gas.
Volgens Albares hoeft er niet direct iets nieuws gedaan te worden aan de zuidgrens van de NAVO. Volgens hem kan het in de toekomst echter wel eens nodig zijn dat de organisatie met een gemeenschappelijke aanpak komt als het om migratie gaat.
Volgens Reuters zeggen NAVO-functionarissen dat het onwaarschijnlijk is dat Spanje veel bijval krijgt voor de plannen. Vooral migratie zou politiek veel te gevoelig liggen in andere lidstaten, en de NAVO heeft met de Russische dreiging voorlopig genoeg hooi op de vork.
Wel krijgt Spanje mogelijk bijval van andere Zuid-Europese lidstaten die te maken hebben met migratie uit Afrika. Het is echter de vraag of landen als Portugal en Italië wel in staat zijn de andere lidstaten over te halen.
Albares benadrukt ook de groeiende rol van Rusland in Afrika. In Mali heeft Rusland zich opgeworpen als steunpillaar van de militaire junta, en vechten huurlingen van de Wagner-organisatie aan de kant van de regeringstroepen. De voormalige kolonisator, Frankrijk, werd weggestuurd omdat het teveel kritiek had op de lokale machtshebbers.