Nieuws

Het aantal kernwapens neemt naar verwachting weer toe, schrijft Zweedse denktank

13-06-2022 12:36

Negen landen met kernwapens. Bron: WindVector via Shutterstock

Een prominente Zweedse denktank verwacht dat het aantal kernwapens dit jaar toe zal nemen. De Stockholm International Peace Research Institute brengt vandaag het jaarverslag uit voor 2022. Het verslag behandelt een groot aantal onderwerpen op het gebied van conflicten en bewapening. De Engelse samenvatting kan hier gelezen worden.

De denktank schrijft dat er een eind lijkt te komen aan de wereldwijde afname in het aantal kernwapens. Meerdere landen zijn bezig met het moderniseren en uitbreiden van hun kernwapenarsenaal. Van de naar schatting 12.705 kernkoppen zijn er wereldwijd 2000  in de hoogste staat van paraatheid om ieder moment gebruikt te kunnen worden. Ongeveer 90 procent hiervan is in het bezit van Rusland of de Verenigde Staten. Het merendeel van de kernkoppen ligt momenteel in de opslag, of zit bij eenheden die niet permanent paraat gehouden worden.

De wereld kent op het moment negen kernmachten. Rusland (5977 bommen), Amerika (5428), China (350), Frankrijk (290), Verenigd Koninkrijk (225), Pakistan (165), India (160), Israël (90), en Noord Korea (20). Dit zijn echter schattingen, en in het geval van Israël en Noord-Korea ontbreekt elke transparantie vanuit de overheden zelf, waardoor schattingen uiteen lopen. Het SIPRI schatte vorig naar nog in dat Noord-Korea 40 tot 50 kernbommen zou kunnen maken met het materiaal waarover ze beschikken. De Israëlische overheid houdt zich al decennia aan een beleid van ”nucleaire dubbelzinnigheid” waarbij het bevestigt nog ontkent dat het kernwapens heeft.

India en Pakistan lijken bezig te zijn met het uitbreiden van hun arsenaal. Het Verenigd Koninkrijk liet in 2021 al weten niet langer cijfers bekend te maken over het aantal gestationeerde wapens, en heeft ook het plafond van het eigen arsenaal verhoogd. Frankrijk werkt aan nieuwe nucleaire onderzeeërs. Noord-Korea gaat ook door met het testen van raketten, en zou volgens de VS en Zuid-Korea voorbereidingen treffen voor een nieuwe nucleaire test.

Het rapport merkt echter ook op dat er vorig jaar hoopvol nieuws was. Zo kwamen de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (VS, Rusland, China, Frankrijk en de Britten) met een gezamenlijke verklaring waarin gezegd werd dat kernoorlogen niet gewonnen kunnen worden, en dus niet moeten worden gevoerd. Ook verlengden Rusland en de VS het START-verdrag, waarin beide landen akkoord gaan met limieten op het aantal operationeel kernwapens dat ze mogen hebben.