De Belgische regering-De Croo heeft in de nacht van maandag op dinsdag 6 vrouwen gerepatrieerd die zich hadden aangesloten bij Islamitische Staat. De vrouwen kwamen per vliegtuig aan op een Vlaamse luchtmachtbasis, samen met hun in totaal 16 kinderen. De vrouwen zaten in het al-Hol vluchtelingenkamp in het noorden van Syrië, in gebied dat wordt bestuurd door Koerdische YPG-rebellen.
De Vlaamse oppositiepartijen reageerden verontwaardigd op het nieuws. Een parlementslid voor Vlaams Belang vindt dat de vrouwen in de regio berecht moeten worden:
“Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, maar De Croo en co zijn duidelijk geen ezels. Wij pleiten ervoor om iedereen die wegtrok naar Syrië en Irak om tegen het Westen en haar bondgenoten te vechten daar te laten berechten waar de straffen ook geen lachertje zijn”
Ook de Nieuw-Vlaamse Alliantie zegt dat de vrouwen beter in het Midden-Oosten kunnen blijven. Koen Metsu, federaal parlementslid voor de N-VA, wijst erop dat in december 2020 een kind zonder de moeder is gerepatrieerd. Volgens hem is hier beter overleg voor nodig, maar kan het een oplossing bieden. ”wat die IS-terroristes nu doen is chantage. Ze zeggen kijk, wij hangen ons lot aan dat van ons kind. Als je onze kinderen op wilt komen halen zal je ons er moeten bijnemen”.
Volgens de Belgische regering is het juist beter als de vrouwen in België zelf berecht worden. Zo kan men beter zich houden op veroordeelden. Ook volgens het OCAD, dat de terreurdreiging in de gaten houdt, is het beter om de vrouwen te repatriëren.
“Voor onze nationale veiligheid biedt een gecontroleerde terugkeer de beste garantie op een goede opvolging door alle bevoegde diensten”, beklemtoont het OCAD. “De veiligheidssituatie in de kampen is erg kwetsbaar en ontsnappingen zijn niet uitgesloten. Als een individu van de radar van de veiligheidsdiensten zou verdwijnen, dan zijn de veiligheidsrisico’s – zeker op termijn – veel groter. “
Een Rotterdamse rechtbank oordeelde in mei nog dat Nederland er ook goed aan zou doen om IS-vrouwen terug te halen en hier te berechten. Nederland deed dit begin dit jaar met vijf vrouwen en elf kinderen. De eerste van deze groep is inmiddels tot 3,5 jaar cel veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. De strafeis van het OM lag voor de rechter toen te hoog, omdat niet bewezen kon worden dat ze daadwerkelijk mee had gevochten met IS. In totaal zouden er ongeveer 100 Nederlandse vrouwen zijn afgereisd naar Iraq en Syrië, toen Islamitische Staat daar op het toppunt van zijn macht was.