Politiek

Curaçao lijkt weer geld te gaan verdienen aan raffinaderij ISLA

21-06-2022 09:34

De ISLA raffinaderij met de Joodse begraafplaats op de voorgrond. Willemstad, Curaçao. Bron: Anna Krasnopeeva via Shutterstock

Er lijkt een nieuwe exploitant in beeld te zijn voor de ISLA-raffinaderij op Curaçao. De raffinaderij is in handen van het Curaçaose staatsbedrijf Refineria di Korsu, en werd tot 2019 gebruikt door het Venezolaanse staatsoliebedrijf. Toen in 2013 duidelijk werd dat de Venezolaanse buren hun contract niet zouden verlengen, moest er gezocht worden naar een opvolger. Nu gaat Curaçao overleggen met een Amerikaans-Braziliaans bedrijf genaamd Caribbean Petroleum Refinery. Dit bedrijf is een consortium van zes Amerikaanse en één Braziliaans bedrijf, en is pas op 14 juni opgericht.

Venezuela

Opmerkelijk is dat de bestuurders van het consortium bijna allemaal uit Venezuela komen. De zakenmannen zouden een zeer slechte band hebben met de socialistische regering van president Maduro. De meeste bestuurders wonen op het moment in de Verenigde Staten, dat de oppositie tegen maduro steunt. De raffinaderij op Curaçao gaat volgens de plannen draaien op Liquid Natural Gas, of LNG. Dit moet ook de vervuiling op het eiland beperken. De raffinaderij is in de afgelopen decennia het mikpunt geweest van de milieubeweging op Curaçao, vanwege de vervuiling en lakse milieuvergunningen.

De exploitatie de ISLA-raffinaderij is eerder onder de loep genomen vanwege de mogelijke politieke implicaties. Zo had Den Haag eerder bezwaar gemaakt tegen een mogelijke Chinese gebruiker, het staatsbedrijf Guangdon Zhenrong. Dit bedrijf was aanvankelijk een serieuze kandidaat voor de overname, maar moest toch de deur worden gewezen.

Opsteker

Als ISLA daadwerkelijk in nieuwe handen komt, kan het een grote economische impuls zijn voor het eiland. Bij het opnieuw opstarten van de raffinaderij zijn grote investeringen nodig. CPR zou in de eerste drie jaar 650 miljoen dollar willen investeren. Bij deze renovatie worden op korte termijn 2000 banen gecreëerd. Als de raffinaderij eenmaal draait, zullen er meer dan 800 werknemers nodig zijn. In 2018, aan het eind van de Venezolaanse periode, was de raffinaderij nog goed voor 5 procent van het bruto nationaal product van het eiland.