Op zoek naar een nieuwe auto, maar twijfel je tussen een benzine of elektrische auto? Hier vind je de verschillen en kosten op een rij, zodat jij de beste keuze maakt.
Met de hoge benzineprijzen wordt een elektrische auto een steeds aantrekkelijker alternatief. Maar is een elektrische auto echt goedkoper dan rijden op benzine? In dit artikel zetten we de verschillen en kosten op een rij, zodat je een goede keuze kunt maken tussen benzine of elektrisch.
Een nieuw elektrische auto is altijd duurder dan een vergelijkbaar benzine model. Dit komt vooral doordat in een elektrische auto een vrij duur accupakket zit. In dit overzicht zie je van enkele modellen het verschil in kosten.
*Vanaf prijzen op de websites van de dealers d.d. mei 2022
Net als benzine auto’s dalen ook elektrische auto’s in waarde naarmate ze ouder worden. Het kan dus lonen om, in plaats van een nieuwe elektrische auto, een elektrische auto te kopen die een paar jaar oud is. Bovendien kun je als je een tweedehands elektrische auto koopt nog subsidie krijgen bij de aanschaf. Voor nieuwe elektrische auto’s is de subsidiepot van de overheid voor 2022 al op.
Een elektrische auto opladen is op dit moment vrijwel altijd goedkoper dan benzine tanken. De prijzen aan de benzinepomp rijzen immers de pan uit. Zelfs ondanks de hoge energieprijzen is thuis opladen op dit moment nog goedkoper. Heb je zonnepanelen? Dan is de accu van je elektrische auto opladen voor jou zelfs gratis.
Een elektrische middenklasse auto gebruikt per 100 kilometer ongeveer 20,7 Kwh stroom. Met de huidige energieprijzen ben je hier 10 tot 15 euro voor kwijt als je thuis laadt.
Ter vergelijking: voor een gemiddelde benzine auto heb je per 100 kilometer 7,5 liter benzine nodig. Dit kost je met de huidige brandstofprijzen ongeveer 18,69 euro.
In een benzine auto zitten veel meer bewegende onderdelen dan in een elektrische auto. Daarom ben je aan onderhoud van een benzine auto meer kwijt dan aan onderhoud van een elektrische auto. Let bij de elektrische auto wel op de garantie die je hebt op het accupakket. Als dat vervangen moet worden, kost het je namelijk veel geld. Vaak geven dealers garantie voor hoelang het accupakket mee moet gaan.
Naast de kosten die we hierboven hebben genoemd, betaal je voor een benzine auto ook wegenbelasting. Voor een elektrische auto betaal je tot 2025 geen wegenbelasting. Daarna ga je waarschijnlijk wel wegenbelasting betalen of komt er een systeem van rekeningrijden. Houd hier dus rekening mee als je nu een elektrische auto koopt. Het voordeel van de wegenbelasting is tijdelijk.
Wat je ook kiest, elektrisch of benzine, je moet de auto altijd verzekeren. Ook hier zie je een groot verschil tussen elektrische auto’s en benzine auto’s. Voor een elektrische auto betaal je meer premie dan voor vergelijkbare benzine auto. Dit komt vooral doordat een elektrische auto duurder en zwaarder is dan een benzineauto. Daardoor vraagt de verzekeraar meer premie.
Gelukkig kun je veel besparen op de kosten van je autoverzekering. De premies tussen de verschillende verzekeraars lopen namelijk flink uiteen. Ga dus altijd eerst verschillende autoverzekeringen vergelijken. Zo kun je altijd de beste en voordeligste autoverzekering afsluiten voor jouw elektrische auto of benzine auto.