Polen heeft de grensmuur afgebouwd die illegale migratie via Wit-Rusland moet voorkomen. Het land begon met de bouw nadat grote groepen migranten uit het Midden-Oosten eind vorig jaar probeerden de grens over te steken. De Wit-Russische president Aleksandr Loekashenko begon met het invliegen van voornamelijk Syrische en Irakese jongeren en gezinnen, na een periode van diplomatieke spanningen met Polen en Litouwen. Minsk beschuldigde die beide landen ervan Wit-Russische oppositieleden te steunen.
Vliegtuigmaatschappijen werden ingezet om mensen vanuit Bagdad en Damascus naar Minsk te vervoeren. Daar werden de migranten per bus door vervoerd naar de grens met Polen en Litouwen. Toen Polen de mensen niet door wilde laten, ontstond een maandenlange patstelling waarbij de migranten alsnog probeerden een doorgang te forceren. Polen riep hierbij de noodtoestand uit in het grensgebied. Deze noodtoestand wordt nu weer opgeheven. Ongeveer twintig mensen zouden zijn omgekomen nadat ze in de vrieskou een weg zochten door het bos- en moerasgebied aan de grens. Wit-Rusland bracht een groot deel van de migranten uiteindelijk maar onder in een geïmproviseerd opvangkamp in een magazijn.
De Poolse premier Mateusz Morawiecki bezocht donderdag de grens, en zei tegen journalisten dat de eerste tekenen van het conflict in Oekraïne achteraf bij de Pools-Wit-Russische grens te zien waren. De grensmuur is 5,5 meter hoog, 186 kilometer lang, en maakt het volgens de premier mogelijk voor Polen om zich beter te richten op het steunen van Oekraïne.
Migrantenorganisaties bekritiseren Polen al langer van het hanteren van een dubbele standaard inzake migratie en asiel. Polen neemt al jaren vluchtelingen op uit Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne. Sinds de Russische invasie in februari begon, heeft Polen het grootste aandeel in de Oekraïense vluchtelingenopvang van alle EU-landen. Ongeveer 3,5 miljoen Oekraïners hebben onderdak gezocht in polen, waar ongeveer 38 miljoen mensen wonen. Tegelijkertijd heeft het land geen zin in grootschalige migratie vanuit Afrika of Azië. Polen verzet zich dan ook al jaren tegen ieder voorstel voor herverdeling van migranten die via de Middellandse Zee naar Europa reizen.
Een goede samenvatting van de Poolse positie blijkt uit een twistgesprek op Al-Jazeera, twee jaar geleden. De Poolse politicus Dominik Tarczynski, toen Parlementslid maar inmiddels Europarlementariër, werd geïnterviewd door Mehdi Hassan. Hassan werkt nu overigens voor het Amerikaanse MSNBC.