Nieuws

‘Online beledigen’ in Japan voortaan bestraft met maximaal jaar cel

07-07-2022 11:44

Tokyo, Japan
Nataliya Hora/Shutterstock.

In Japan is donderdag een nieuwe wet in werking getreden waardoor ‘online beledigen’ kan worden bestraft met een jaar cel of 300.000 yen (ongeveer 2200 euro) boete. Online beledigen was al strafbaar in Japan, maar de straf op ‘online beledigen’ stond op ‘slechts’ drie maanden cel. Critici vrezen voor een inperking van de (online) vrijheid van meningsuiting, vooral omdat onduidelijk blijft wat exact kan worden verstaan onder ‘beledigen’.

De wet werd ingevoerd na de zelfmoord van de 22-jarige Hana Kimura, een populaire Japanse worstelaar en realityster die online werd belaagd door trollen. Onder anderen de moeder van het slachtoffer riep de politiek op iets te doen tegen de tsunami van (anonieme) haat en bagger die ook in Japan zogenaamde ‘sociale’ media (zoals bijvoorbeeld Facebook) veranderen in een open riool.

Inperking vrijheid van meningsuiting

Critici vrezen voor een ernstige inperking van de vrijheid van meningsuiting omdat onder ‘beledigen’ veel meer kan woren verstaan dan onder het veel duidelijker afgebakende en eveneens strafbare ‘laster’ of ‘smaad’. Zo bestaat de vrees dat ook kritiek op politici of op politiek beleid zal worden opgevat als ‘belediging’.

In Groot-Britannië, waar eveneens rigoureuze wetten tegen ‘cyberpesten’ van kracht zijn, is het bijvoorbeeld ‘beledigend’ en dus strafbaar om iemand ‘vrouw’ te noemen als deze persoon van zichzelf vindt dat zij man is of omgekeerd. Ook het online uiten van een te kritische mening, zelfs wanneer dit is bedoeld als humor (‘ironie’ en ‘satire) over de multiculturele samenleving, religiekritiek of het online uiten van kritische al dan niet grappig bedoelde meningen over seksuele voorkeur, etnische afkomst, gender, geslacht of handicaps kan voldoende zijn voor een bezoekje van de politie.

Evaluatie

Diverse Britse gebruikers van ‘sociale’ media hebben zich reeds voor de rechter moeten verantwoorden voor het publiceren van ‘online haat’, waarbij sommigen daadwerkelijk werden veroodeeld tot een boete, taakstraf of zelfs celstraf.

Over drie jaar zal de nieuwe Japanse wet worden geëvalueerd en wordt bekeken of de zinloze haat en bagger op de zogenaamde ‘sociale’ media inderdaad is afgenomen.

 

Gebruikte bronnen:

CNN
Kyodo News
The Verge