Tucker Carlson heeft de poppetjes weer aan het dansen met zijn meest recente uitzending. Het kijkcijferkanon van Fox News bekritiseerde de hervorming van de immigratiewetgeving die in 1965 werd doorgevoerd onder president Johnson. De migratiewetgeving was tot dat punt bedoeld om de VS een blank land te houden met een Angelsaksisch karakter. De Hart-Celler Act maakte grotendeels een einde aan deze restricties, met een gestage groei van de bevolking als gevolg. Carlson stelt dat de wet onderdeel uitmaakte van een lange Democratische ambitie om de eigen macht te versterken met hulp van sympathieke immigranten. Een van de initiatiefnemers van de wet, Emanuel Celler, zei later dat de wet ervoor moest zorgen dat de Amerikaanse woorden over gelijkheid en vrijheid overeen komen met de praktijk. Ook Robert Kennedy stond achter de wetgeving. De Kennedy’s waren zelf van Iers-katholieke komaf. Carlson richt in zijn monoloog de pijlen meer op een reeks hedendaagse Democraten.
Inmiddels is er een initiatief opgezet om de strijd aan te binden met Fox News. De methode is eigenlijk gewoon adverteerdersbellen. De groep Check my Ads moet bedrijven helpen controleren of hun advertenties op de zender verschijnen. Advertentieruimte wordt via tussenpersonen door tv-zenders aan bedrijven verkocht, en mensen die hun geld niet naar Carlson of andere conservatieve tv-makers willen zien gaan hebben hier niet altijd zicht op. Door Fox News inkomsten te ontnemen, hoopt de groep een einde te maken aan ”desinformatie” die ze van Carlson zien komen.
Maar als Carlson daadwerkelijk weg zou gaan bij Fox, dan kan dat onvoorspelbare gevolgen hebben. Carlson is rijk genoeg om een eigen platform te beginnen, ook al moet dat dan online. Ook bestaat er altijd nog de kans dat hij besluit de rol van ”talking head” achter zich te laten, en zelf de politiek in gaat. Carlson is 53, en dat is voor een presidentskandidaat nog redelijk jong. Onlangs schreef een PR-adviseur uit Washington dat de duidelijke Democratische tegenkandidaat in zo’n scenario de komiek John Stewart moet zijn. Stewart en Carslon hebben in het verleden weleens gespard, en zouden dit op campagnetour nog eens kunnen doen. Bovendien zou het een trend voortzetten waarin mediapersoonlijkheden een gooi doen naar het hoogste ambt in hun land. Zie president Trump of Zelensky. Stewart heeft het idee inmiddels overigens afgeslagen, maar wie weet.