Er is onrust ontstaan tussen Servië en Kosovo over het verstrekken van legitimatiebewijzen. Kosovo, dat zich in 2008 losmaakte van Servië, wil dat etnische Serviërs in het noorden van het land extra documenten bij zich gaan dragen. De 50.000 Serviërs die in Kosovo wonen, gebruiken nog veelal identiteitsbewijzen en nummerborden die zijn verstrekt door de Servische overheid. Servië heeft de afscheiding van Kosovo nooit erkend, net als ongeveer de helft van de landen op aarde.
Toen het nieuws gisteren naar buiten kwam, blokkeerden boze Serviërs de wegen naar twee grensovergangen. De Kosovaarse overheid leek hierdoor het plan even te heroverwegen. De regering in Pristina, de Kosovaarse hoofdstad, stelde de maatregel vorig jaar al eens uit, nadat de aankondiging voor spanningen met Servië zorgde. Ook toen blokkeerden Serviërs de toegangswegen. De huidige blokkades leken even hetzelfde effect te hebben. Kosovaarse ambtenaren zijn maandagochtend echter toch begonnen met het uitdelen van de documenten aan Serviërs die de grens over komen, dat schrijft Reuters. Dit leidt in Servië tot woedende reacties.
Kosovo heeft een NAVO-missie van 3.770 man sterk. De missie bestaat sinds 1999 onder VN-mandaat, en moet de vrede bewaren in het gebied. Italiaanse agenten van de missie waren maandag op straat te zien in het noorden van Kosovo. Ook ging meerdere malen het luchtalarm af, nadat Kosovaarse politieagenten zouden zijn beschoten door Servische burgers. Hierbij is niemand gewond geraakt. De sirenes zijn bedoeld als voorzorgsmaatregel om de burgerbevolking veilig te houden.
Italian peacekeepers are apparently standing watch on the "New Bridge" separating the Serbian and Albanian sides of the city of Mitrovica in Northern Kososo this evening. pic.twitter.com/EDEUbpJ7ML
— Kyle Glen (@KyleJGlen) July 31, 2022
De Kosovaarse regering liet zondag nog weten dat de maatregelen met een maand zouden worden uitgesteld, op voorwaarde dat alle blokkades worden opgeheven. Dit lijkt niet te zijn gebeurd. Serviërs die in Kosovo wonen, moeten nu van nummerbord wisselen, en de extra documentatie accepteren. Kosovo stelt hiermee vergelijkbare eisen als Servië. Kosovaren die Servië in willen, moeten ook Servische nummerborden gebruiken in plaats van Kosovaarse. De maatregelen zijn dan ook een signaal richting Belgrado dat de regering van Kosovo op eigen grondgebied hetzelfde kan eisen van Servische burgers, als dat de Servische regering eist van Kosovaren.
In cooperation with our international allies, we pledge to postpone implementation of decisions on car plates & entry-exit documents at border crossing points w/ Serbia for 30 days, on the condition that all barricades are removed & complete freedom of movement is restored. pic.twitter.com/oJNaQi0qPO
— Albin Kurti (@albinkurti) July 31, 2022
De Servische president Aleksandar Vucic heeft Kosovo gewaarschuwd dat de situatie te hooggespannen is, en dreigt dat Servië zal winnen als de etnische Serviërs worden aangevallen. Kosovo reageert hierop door Servië de schuld te geven van het opstoken van de onrust. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat de Kosovaarse maatregelen een poging zijn om Serviërs weg te pesten uit Kosovo. De EU-Buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell heeft het Kosovaarse voorstel voor het uitstellen van de maatregelen verwelkomd. Ook zegt hij dat de relaties tussen Kosovo en Servië genormaliseerd moeten worden via onderhandelingen die de EU kan helpen faciliteren. Het is nog onduidelijk of alle blokkades daadwerkelijk opgeheven zijn, en of de uitstel tot 1 september er komt.