Na overleg met het KNMI heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) besloten dat vanaf woensdag het Nationaal Hitteplan in werking treedt. Deze week wordt het warm en is de kans groot op een hittegolf, daarom blijft hitteplan waarschijnlijk van kracht tot na het weekend.
Het doel van het hitteplan is met name het informeren van organisaties, professionals en mensen in de zorg over de te verwachte hitte. Die weten dan welke maatregelen ze moeten treffen om kwetsbare groepen te ondersteunen zoals jonge kinderen en ouderen. Door hoge temperaturen kunnen mensen last krijgen van uitdrogingsverschijnselen, hoofdpijn, vermoeidheid of een zonnesteek, ook wel hitteberoerte. Volgens het RIVM zijn de 75-plussers de grootste groep kwetsbaren. Bij mensen van deze leeftijd neemt de prikkel om te drinken vaak af en waardoor de kans op uitdroging sterk toeneemt.
Veel mensen vinden het Nationaal Hitteplan betuttelend, zeker als je de reacties op sociale media mag geloven. Maar het RIVM geeft aan dat het plan niet bedoeld is voor “mensen [die] zeiden dat ze zelf ook wel merkten dat het warm was”. Het is vooral de bedoeling “instanties als de GGD en het Rode Kruis [te] informeren, zodat zij op hun beurt organisatoren van evenementen, verzorgingshuizen en mantelzorgers instrueren om extra op te letten”.