Nieuws

Staatssecretaris Asiel en Migratie: Nog eens 5600 extra crisis-noodopvangplekken nodig

09-08-2022 14:55

Bron: Henk Vrieselaar via Shutterstock

Elke van de 25 veiligheidsregio’s moet nog eens 225 extra crisisnoodopvangplekken voor asielzoekers regelen. De in totaal 5625 plekken komen nog bovenop de al eerder afgesproken 5500 crisisplekken. Ook is het de bedoeling dat ongebruikte opvangplekken voor Oekraïners komende tijd beschikbaar worden gemaakt voor de noodopvang van asielzoekers. Deze extra hulpverzoeken heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Eric van der Burg (VVD) neergelegd bij de burgemeesters van het Veiligheidsberaad.

Slechte doorstroom

De staatssecretaris geeft aan dat de situatie in Ter Apel onhoudbaar is en is zich bewust van hoeveel het kabinet met dit verzoek vraagt van de diverse regio’s. Maar zonder deze extra inzet is de kans zeer groot dat er mensen op straat zullen slapen. De andere kortetermijnmaatregelen die tot nu toe waren getroffen komen niet van de grond.

Voor de twee bestelde cruiseschepen zijn nog steeds geen geschikte locaties gevonden en de afspraak om 7500 statushouders versneld vanuit de asielzoekerscentra naar een reguliere woning te plaatsen loopt ook niet. Er verblijven momenteel zo’n 15.000 statushouders in een azc terwijl die recht hebben op woonruimte. De oorzaken van de slechte doorstroom zijn onder andere de krappe woningmarkt, lange wachtlijsten van mensen met een urgentieverklaring het feit dat er amper nieuwe huizen worden gebouwd vanwege de stikstofproblematiek.