Partnerbijdrage

Re-integratie na ziekte: waar moet je op letten?

10-08-2022 09:38

Wanneer je door ziekte langere tijd thuis komt te zitten, kan het verleidelijk zijn om dan maar meteen te profiteren van de rust. Het uitstellen van het re-integratietraject is echter om meerdere redenen geen goed idee. Beter kun je juist zo snel mogelijk samen met je werkgever werken aan een terugkeer op de werkvloer. De kans bestaat namelijk dat die terugkeer moeilijker wordt naarmate jouw afwezigheid langer duurt. Bespreek dus bij voorkeur op zo kort mogelijke termijn de mogelijkheden met elkaar.

Verken de mogelijkheden

Elke werknemer is anders en ook elke vorm van ziekteverzuim vereist zijn eigen specifieke aanpak. Misschien ben je door de gebeurtenissen niet meer in staat om terug te keren in precies dezelfde functie. Dit kan allerlei oorzaken hebben, waar we in dit artikel niet te lang bij stil zullen staan. Het gaat erom dat je moet vaststellen of een terugkeer in dezelfde functie voor jou reëel is. Wanneer het antwoord op die vraag ontkennend is, zul je moeten gaan onderzoeken welke soorten vacatures het beste bij je zouden passen. Houd hierbij nadrukkelijk in het oog wat de reden is geweest voor je ziekteverzuim en hoe je eventuele herhaling (indien van toepassing) kunt voorkomen.

Verplichting

Het meewerken aan een vlotte re-integratie is een wettelijke verplichting, die samenhangt met het verstrekken van een uitkering bij ziekte. Wanneer je niet meewerkt aan de re-integratie, heeft dat consequenties voor de hoogte van je uitkering. Het UWV is dan namelijk gerechtigd om de uitkering tijdelijk te verlagen. Deze sanctie is van kracht om misbruik van deze uitkering te voorkomen. Wil je na je ziekteverzuim in een heel andere branche aan de slag gaan? Dan is het fijn om te weten dat de vacatures bij Werkzoeken.nl overzichtelijk per sector geregistreerd zijn. Dat maakt het zoeken naar een leuke baan een stuk eenvoudiger.

Communiceren

Communicatie is de sleutel tot succes. Dit geldt eigenlijk voor facetten van ons dagelijks leven en zeker ook voor het re-integratietraject. Zorg ervoor dat je huidige werkgever steeds goed op de hoogte is van hoe het met je gaat. Waarschijnlijk zal jouw leidinggevende zelf geregeld contact met je zoeken, maar aarzel ook niet om daartoe zelf het initiatief te nemen. Laat bijvoorbeeld even van je horen nadat een nieuw gesprek met je behandelend arts heeft plaatsgevonden. Stel ook het UWV op de hoogte van ontwikkelingen die betrekking hebben op jouw re-integratie.