Nieuws

Vluchtelingenwerk spant kort geding aan tegen COA, Nederlandse Staat

17-08-2022 18:29

Atma vluchtelingenkamp in noord-Syrië. Bron: Amors photos/Shutterstock

VluchtelingenWerk spant een kort geding aan tegen de Staat der Nederlanden en het COA om op die manier een ‘oplossing voor de opvangcrisis’ af te dwingen. Op 15 september is de zitting bij de rechtbank Den Haag, meldt NRC.

VluchtelingenWerk dreigde eerder al naar de rechter te stappen als de asielopvang niet zou verbeteren. Volgens voorzitter Frank Candel is er “geen sprake van overmacht maar van jarenlang falend beleid waardoor de vluchtelingenopvang structureel door de humanitaire ondergrens zakt.”

Candel laat ook weten dat de stap naar de rechter “met pijn in het hart” wordt gezet: “Dit doen we ook voor alle medewerkers in de asielketen voor wie de situatie onwerkbaar is geworden.”

Wettelijke minimumeisen

Bij de rechter zal VluchtelingenWerk eisen dat de opvang op 1 oktober weer aan de wettelijke minimumeisen voldoet, zoals schoon drinkwater, toiletten, gezondheidszorg en onderwijs. Een andere eis is dat zwangere vrouwen en zieken  niet in tenten of gymzalen worden opgevangen.

VluchtelingenWerk geeft in de dagvaarding de Staat de schuld van de ellende: “Door bezuinigingen op de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het sluiten van azc’s verkeert het asielsysteem al jaren in een permanente staat van crisis.”

Ook beschuldigt VluchtelingenWerk gemeenten er van te weinig mee te werken aan de opvang van asielzoekers en is er “sprake van ongelijke behandeling bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en Jemen.”

Oplossingen

Candel noemt in het persbericht ook alvast enkele oplossingen voor de crisis:

“Staatssecretaris Van der Burg kan de bestuurlijke impasse doorbreken door gemeenten op korte termijn alsnog verantwoordelijk te maken. Dat kan door middel van een spoedwet of door een beroep te doen op staatsnoodrecht. Ook kunnen panden in beheer van de Rijksgebouwendienst worden gebruikt. Verder kan meer gekeken worden naar huisvesting van erkende vluchtelingen in hotels, de huur van recreatiewoningen en vakantieparken, en het uitbreiden van de mogelijkheden voor asielzoekers om tijdelijk bij familie te logeren.”

Zowel het ministerie van Justitie en Veiligheid als het COA hebben laten weten begrip te hebben voor de keuze van VluchtelingenWerk om naar de rechter te stappen. Het COA vindt bovendien dat er zo snel mogelijk goede en humane opvanglocaties moeten worden geraliseerd.

 

Gebruikte bronnen:

NRC
Vluchtelingenwerk.nl
NOS