Buitenland

Finse premier Sanna Marin weer in de problemen vanwege feestgedrag

18-08-2022 16:37

Sana Marin, prime minister of Finland. Nicolas Economou/Shutterstock

De premier van Finland, Sanna Marin, ligt weer onder vuur voor een privéfeestje. De 36-jarige premier, die sinds 2019 aan de macht is, zou zich voor het ambt onwaardig hebben gedragen. Van Marin is bekend dat ze graag naar een feestje mag gaan. Op beelden is te zien hoe ze in een huis ronddanst met een aantal Finse beroemdheden. Marin ontkent in een reactie drugs te hebben gebruikt, en zegt dat ze alleen wat had gedronken. Ze zegt te hebben geweten dat ze werd gefilmd, maar is teleurgesteld dat de video online is verspreid. (Tekst gaat verder na de Tweet)

Covid-excuus

Sanna Marin moest vorig jaar nog publiek haar excuses maken. Ze was naar de club gegaan nadat ze contact had gehad met haar Buitenlandminister. Die was een paar uur eerder positief getest op Covid-19. Hierna moest Marin door het stof. Ze zei dat het bericht waarmee ze werd geïnformeerd over de test, naar haar werktelefoon was verstuurd. Die telefoon had ze natuurlijk niet mee de club in, waardoor ze het nieuws pas de volgende ochtend kreeg.

De oppositie ruikt nu bloed. Politici bekritiseren haar voor haar gedrag, en zeggen dat het de aandacht afleidt van belangrijke binnenlandse vraagstukken. Bovendien wil Finland, met Rusland als oostelijke buurman, lid worden van de NAVO. Rikka Purra van de Ware Finnen wil zelfs dat Marin een drugstest doet. Marin zelf zegt dat ze het niet nodig vindt om te veranderen, en dat ze niet van plan is om geen tijd meer met vrienden door te brengen vanwege haar ambt.