Achtergrond

Wie is Alexander Dugin? ‘Wil een nieuw, eeuwig, waarachtig en diep Rusland’

21-08-2022 18:42

Aleksandr Dugin
Aleksandr Dugin, 2017. LCV / Shutterstock.com

21 augustus (Reuters) – Darya Dugina, de dochter van de ultranationalistische Russische ideoloog Alexander Dugin, is zaterdagavond om het leven gekomen bij een vermoedelijke autobomaanslag buiten Moskou. Kennissen van Dugina zeiden dat de auto waarin ze reed aan haar vader toebehoorde en dat hij waarschijnlijk het beoogde doelwit was.

Wie is Alexander Dugin?

– Dugin, 60, pleit al lang voor de eenwording van Russischtalige en andere gebieden in een groot nieuw Russisch rijk, waartoe hij ook Oekraïne wil rekenen.

– In zijn boek uit 1997, De grondslagen van de geopolitiek: De geopolitieke toekomst van Rusland, uitte Dugin felle kritiek op de invloed van de VS in Eurazië en riep hij Rusland op zijn eigen gezag in de regio weer op te bouwen en pleitte hij voor het opsplitsen van het grondgebied van andere naties.

– Dat boek stond op leeslijsten van het leger, maar er zijn geen aanwijzingen dat Dugin ooit directe invloed heeft gehad op het Russische buitenlands beleid.

– De invloed van Dugin op president Vladimir Poetin is onderwerp geweest van speculaties, waarbij sommige Rusland-watchers beweren dat zijn invloed aanzienlijk is en velen die minimaal noemen. Hij heeft geen officiële banden met het Kremlin.

– De Verenigde Staten hebben Dugin in 2015 sancties opgelegd omdat hij “verantwoordelijk is voor of medeplichtig is aan acties of beleidsmaatregelen die een bedreiging vormen voor de vrede, de veiligheid, de stabiliteit, de soevereiniteit of de territoriale integriteit van Oekraïne”.

– In een verklaring in maart zei het Amerikaanse ministerie van Financiën dat zijn Euraziatische Jeugdunie actief personen met militaire en gevechtservaring rekruteerde om te vechten namens de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk in Oost-Oekraïne.

– Dugin beheert Geopolitica, een website die dient als platform voor Russische ultranationalisten om desinformatie en propaganda te verspreiden gericht op Westerse en andere doelgroepen,” aldus het Amerikaanse ministerie van Financiën.

– In 2015 werd Dugin geciteerd toen hij door Gazeta.ru zei dat zijn toevoeging aan de Amerikaanse sanctielijst “ongekend” was en dat sancties werden opgelegd voor “intellectuele activiteit die geen wetten breekt”.

– Dugin reageerde niet onmiddellijk op vragen die hem zondag per e-mail werden gesteld op een adres dat vermeld staat op de website van de Internationale Euraziatische Beweging die hij heeft opgericht.

Politieke bewegingen

– Het boek van Dugin uit 1997 heeft zijn bekendheid vergroot. In het begin van de jaren negentig was hij medeoprichter van de Nationale Bolsjewistische Partij (NBP), die er een uitgesproken anticentristelijke visie op nahield en op haar grotendeels rode vlag een zwarte hamer en sikkel in het midden had.

– Dugin verliet de NBP ongeveer tien jaar voordat deze in 2007 tot “extremistische organisatie” werd verklaard en haar activiteiten in Rusland werden verboden.

– Daarna richtte hij politieke en sociale bewegingen op, die zich concentreerden op uitgesproken anti-Westerse ideeën over de toekomst van Eurazië.

– Dugin was korte tijd hoofdredacteur van Tsargrad TV, een pro-Kremlin, christelijk-orthodox kanaal dat eigendom was van zakenman Konstantin Malofeev. Malofeev werd in 2014 door de Verenigde Staten en de Europese Unie gesanctioneerd wegens beschuldigingen dat hij pro-Moskou separatisten financierde die in Oekraïne vochten, iets wat hij ontkent.

– In mei schreef Dugin op de website van Tsargrad dat de “speciale militaire operatie” van Rusland in Oekraïne onmiddellijke, “patriottische hervormingen” vereist.

– Hij schreef dat een “nieuw, eeuwig, waarachtig en diep Rusland” moest worden opgericht om de bevolking van Oekraïne aan te trekken.

– “Oekraïne kan daar een integraal, organisch deel van worden,” schreef hij. “De Oekraïners moeten begrijpen dat wij hen uitnodigen om deze nieuwe, grote macht te creëren. Net als Wit-Russen, Kazakken, Armeniërs, maar ook Azerbeidzjanen en Georgiërs, en al diegenen die niet alleen bij ons waren en zijn, maar dat ook zullen zijn.”