Buitenland

Oppositiepartij Angola: ‘Regering is eenpartijstaat, één grote kanker waar het land van af moet’

21-08-2022 21:03

Luanda, Angola
Luanda, Angola. Shutterstock.

LUANDA, 21 augustus (Reuters) – De leider van Angola’s belangrijkste oppositiepartij UNITA beschuldigde de regering zondag van het vestigen van een ondemocratische eenpartijstaat, en zei dat het aanvechten van de uitslag van de verkiezingen van deze week niet van de tafel is.

Angola maakt zich op voor een stemming op woensdag die waarschijnlijk de spannendste zal zijn sinds de eerste meerpartijenverkiezingen in 1992. De MPLA, van de huidige president Joao Lourenco, regeert het land sinds het in 1975 onafhankelijk werd van Portugal.

“Het is een eenpartijstelsel, een grote kanker waar het land van af moet,” vertelde UNITA-leider Adalberto Costa Junior in een interview aan Reuters, en hij voegde eraan toe dat de MPLA niet toestaat dat Angola een democratie is.

Het land, de op één na grootste olieproducent van Afrika, kwam in 2002 tevoorschijn uit een 27 jaar durende burgeroorlog tussen de MPLA en UNITA.

Sommige critici van de regering hebben hun bezorgdheid geuit over een mogelijke bezoedeling van de verkiezingen. Er zijn slechts 2.000 waarnemers voor een land dat twee keer zo groot is als Frankrijk, het tellen van de stemmen is gecentraliseerd in de hoofdstad Luanda en sommige opiniepeilingen zijn beperkt.

De MPLA heeft niet geantwoord op een verzoek om commentaar over transparantie en fraude bij de verkiezingen. De MPLA heeft eerder gezegd dat zij de uitslag van de stemming zou respecteren.

UNITA en de burgermaatschappij hebben de MPLA ervan beschuldigd de belangrijkste instellingen van het land, van de rechtbanken tot de media, te controleren. Lourenco weigerde een verzoek om een interview, maar zei in maart dat de Angolese rechtbanken hun bevoegdheden onafhankelijk uitoefenen.

Tijdens een bijeenkomst op zaterdag in de buitenwijken van Luanda zei hij dat er nu veel meer mediavrijheid is in vergelijking met toen hij in 2017 werd verkozen.

Lourenco, die door zijn voorganger Jose Eduardo dos Santos werd gekozen toen deze in 2017 aftrad na 38 jaar Angola te hebben geregeerd, en die een tweede termijn ambieert, heeft beloofd de corruptie te bestrijden, de economie te stimuleren en de democratische ruimte te openen.

Maar Costa Junior zei dat de beloften niet waren nagekomen en dat de hervormingen zich niet hadden vertaald in betere levensomstandigheden voor de Angolezen.

Gevraagd of hij de uitslag zou aanvechten indien er een sterk vermoeden van fraude zou bestaan, zei Costa Junior dat indien het proces niet democratisch zou zijn, de partij gebruik zou maken van alle wettelijke mechanismen, nationaal of internationaal, waarover zij beschikt.

Hij zei dat de partij al over bewijzen beschikte van verschillende schendingen, zoals het kopen van stemmen, maar dat hij nog steeds geloofde dat de kiescommissie veranderingen zou aanbrengen om fraude te voorkomen.

“We moeten zo democratisch mogelijke verkiezingen hebben, maar we slapen niet”, zei Costa Junior, die een waarschuwing aan de MPLA achterliet: “Laat je niet te veel afleiden.”

De MPLA heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar op beschuldigingen van het kopen van stemmen.

Costa Junior drong er bij de kiezers op aan om na het uitbrengen van hun stem in de buurt van de stembureaus te blijven om het verkiezingsproces in de gaten te houden. In een rapport van het Institute for Security Studies wordt gesteld dat als een overwinning van de MPLA als frauduleus wordt beschouwd, er onrust zou kunnen ontstaan.