LONDEN, 23 augustus (Reuters) Het aantal migranten dat in kleine bootjes aankwam in Groot-Brittannië heeft maandag een record voor één enkele dag bereikt. De toename van het aantal gevaarlijke overtochten over het Kanaal houdt aan ondanks de plannen van de regering om de illegalen naar Rwanda te deporteren.
Volgens het Britse ministerie van Defensie werden maandag 1.295 mensen in 27 boten onderschept nadat zij de oversteek vanaf het Europese vasteland hadden gemaakt. Het aantal overtreft het vorige dagrecord van 1.185 dat in november werd gevestigd.
De aftredende premier Boris Johnson had gehoopt dat de in april aangekondigde dreiging om mensen uit te zetten naar Rwanda, samen met andere inspanningen, zoals het geven van de verantwoordelijkheid aan de marine om migranten te onderscheppen, zou werken als een afschrikmiddel voor degenen die aankomen in rubberbootjes en kleine boten.
Op grond van een in april gesloten overeenkomst zal Groot-Brittannië tienduizenden migranten die illegaal op zijn kusten aankomen meer dan 4.000 mijl (6.4000 km) naar het Oost-Afrikaanse land sturen.
Het beleid zal begin september voor het Hooggerechtshof van Londen worden aangevochten wanneer een coalitie van mensenrechtengroeperingen en een vakbond zullen betogen dat het Rwanda-beleid onwerkbaar en onethisch is.
De eerste geplande uitzettingsvlucht in juni werd geblokkeerd door een last-minute injunctie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
“De toename van het aantal gevaarlijke overtochten over het Kanaal is onaanvaardbaar”, aldus een regeringswoordvoerder. “Niet alleen zijn ze een openlijk misbruik van onze immigratiewetten, maar ze brengen ook de levens van kwetsbare mensen in gevaar, die worden uitgebuit door meedogenloze criminele bendes.”
In 2021 werden 28.526 mensen ontdekt die aankwamen op kleine bootjes – met het hoogste aantal uit Iran, gevolgd door Irak, Eritrea en Syrië. Tot nu toe zijn er dit jaar meer dan 22.000 migranten naar Groot-Brittannië gekomen, en regeringsfunctionarissen waarschuwen dat er tegen het einde van het jaar 60.000 zouden kunnen aankomen.
Beide kandidaten die Johnson willen vervangen als premier, Liz Truss en Rishi Sunak, hebben beloofd door te gaan met het Rwanda-plan.