WK-gastland Qatar heeft hardhandig een einde gemaakt aan een demonstratie van ongeveer 60 arbeidsmigranten. De migranten, afkomstig uit landen als Nepal en Egypte, waren vorige week al gearresteerd. Ze hadden het verkeer geblokkeerd om aandacht te vragen voor hun slechte arbeidsvoorwaarden, en om druk te zetten op hun werkgever. Sommigen zeiden dat ze al maanden niet betaald hadden gekregen, terwijl het geld er toch moest zijn. Volgens de Qatarese overheid waren hun acties een gevaar voor de publieke veiligheid. Nu schrijft France24 op basis van informatie van een Londense belangengroep voor arbeidsmigranten dat sommige migranten inmiddels zijn gedeporteerd naar hun land van herkomst. De Qatarese overheid zegt dat een minderheid van de gearresteerde demonstranten is gedeporteerd. Demonstranten die vreedzaam waren gebleven, zouden niets te vrezen hebben.
De gedeporteerde migranten zouden teruggestuurd zijn naar Nepal, Bangladesh, India, Egypte en de Filipijnen. Het Qatarese ministerie voor Arbeid zegt dat ze erop toezien dat het bedrijf waar de arbeiders in dienst waren, ook daadwerkelijk de lonen betaalt. Hier gaat het namelijk nog wel eens mis. Een aannemer of uitzendbureau krijgt geld van de staat voor een opdracht, maar betaalt de eigen werknemers vervolgens niet het loon waar ze recht op hebben. Qatar benadrukt dat het al langer bezig is met hervormingen op de arbeidsmarkt, die uitbuiting van migranten tegen moeten gaan. Die hervormingen komen wel na aanhoudende internationale kritiek op de slechte manier waarop in het land wordt omgegaan met de arbeiders.
Forbes zette gisteren wat cijfers op een rij over de omvang van de WK-opbouw. Ongeveer 90 procent van de arbeidskrachten in Qatar bestaat momenteel uit buitenlanders. In totaal gaat het om 1,7 miljoen migranten, terwijl de gehele bevolking van het land maar uit 2,8 miljoen mensen bestaat. Niet alle migranten werken aan stadions, want de arbeidsmigratie was al groot voordat bekend werd dat het WK in het landje gehouden zou worden. Omringende oliestaten maken ook veel gebruik van arbeidsmigranten voor fysiek zwaar en onderbetaald werk.
Wel zijn er voor de opbouw van het WK veel meer migranten nodig dan normaal. De arbeiders werken in Qatar aan de bouw van zeven nieuwe stadions, onderkomens voor sporters, een vliegveld, en andere infrastructuur voor het Wereldkampioenschap Voetbal, dat van 20 november tot 18 december plaats moet vinden. Qatar heeft al 200 miljard dollar besteed aan voorbereidingen voor het evenement. Dat is meer dan driemaal het nationaal budget van de staat Bangladesh, waar veel migranten uit worden aangetrokken.