Politiek

Stikstofdoelen zijn voor D66- en CDA-kiezers kabinetscrisis waard

23-08-2022 16:27

Wopke Hoekstra, CDA
Wopke Hoekstra, CDA. Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Wopke Hoekstra wint met zijn stikstofuitspraken wat sympathie terug bij zijn verloren kiezer, maar heeft het stikstofdoel tot breekpunt voor kiezers gemaakt. D66-kiezers willen de deadline niet vooruitschuiven naar 2035 en CDA-kiezers willen niet dat Hoekstra terugkrabbelt naar 2030.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder kiezers uit het Opiniepanel. Zij reageren op de uitspraken van Wopke Hoekstra die de, in het regeerakkoord afgesproken, stikstofdeadline van 2030 in het AD ‘niet heilig’ noemde.

CDA- en D66-kiezers verder tegenover elkaar

Veruit de meeste CDA-kiezers (77 procent) zijn blij met de draai van hun partijleider. Ook al zijn de meesten van hen voor het terugbrengen van de stikstofuitstoot, de doelstelling van 2030 is hen al tijden een doorn in het oog.

D66-kiezers staan lijnrecht tegenover CDA-kiezers als het gaat om de uitspraken van Hoekstra. 86 procent reageert daar negatief op. Een grote meerderheid vindt het belangrijk dat het kabinet vasthoudt aan 2030 als deadline. Ook voor CDA-kiezers is er geen weg meer terug: een meerderheid van beide achterbannen vindt het wel of niet aanpassen een kabinetscrisis waard.

Wat vinden kiezers van coalitiegenoten VVD en ChristenUnie van de uitspraken van Hoekstra? Lees het hier.

Coalitiekiezers ook verdeeld over gedwongen asielopvang

Ook over de vraag of gemeenten gedwongen kunnen worden om asielzoekers op te vangen zijn de kiezers van de verschillende regeringspartijen verdeeld. De meerderheid van de ondervraagde VVD- (60 procent) en CDA (59 procent) -stemmers zijn hier tegen.

Bij D66 (74 procent) is een grote meerderheid daar juist wel voor. CU-kiezers zijn meer verdeeld: 51 procent is voor en 40 procent ziet het niet zitten.

Waarom is hier verdeeldheid over en vinden kiezers dit wel een kabinetscrisis waard? Dat lees je hier.

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 22 en 23 augustus 2022. Aan het onderzoek deden 26.011 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 80.000 leden.