De sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr heeft in een statement zijn voornemen bekend gemaakt om zich helemaal terug te trekken uit de Iraakse politiek. De chaos na de laatste verkiezingen duurt voor. De politieke partij van al-Sadr werd de grootste fractie in het parlement, maar kon geen regering vormen. Al-Sadr, die zelf na de Amerikaanse invasie in 2003 een tijdlang in Iran onderdook, bekritiseert nu andere partijen ervan een te nauwe band te onderhouden met Teheran. Zijn aanhangers bezetten enkele malen het parlement in de extra beveiligde groene zone in Baghdad. De demonstraties van verschillende politieke kampen vinden nog steeds met regelmaat plaats buiten het parlement.
Al-Jazeera merkt op dat dit niet de eerste keer is dat al-Sadr zijn vertrek uit de politiek aankondigt. Het is dan ook de vraag of hij dit keer woord houdt. De culturele en religieuze instellingen die onderdeel uitmaken van zijn beweging, blijven in ieder geval open. Wat ook als een zwaard boven de politieke discussies hangt, is dat al-Sadr nog steeds beschikt over enkele duizenden militieleden, veelal veteranen van de strijd tegen Amerika en daarna Islamitische Staat. De politieke tak is op het moment vleugellam, nadat al-Sadr zijn eigen parlementariërs in juni de opdracht gaf hun zetel op te geven. Bemiddelingspogingen van buitenaf mochten ook niet baten. Zo was voormalig Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) in Baghdad als speciaal Irak-gezant voor de Verenigde Naties.
Het Iraakse parlement zou morgen in een zitting kunnen besluiten zichzelf te ontbinden. Daarna zouden er vervroegde verkiezingen kunnen komen. Het is afwachten of al-Sadr zich bij die verkiezingen daadwerkelijk afzijdig houdt.
Update: Aanhangers van al-Sadr hebben buiten het Iraakse parlement gedemonstreerd, overheidsgebouwen bestormd, en er zou zijn geschoten. Volgens Reuters zouden er twee doden en negentien gewonden zijn gevallen. Baghdad krijgt vandaag een avondklok.