De huidige door het kabinet gebruikte stikstofnormen in het door boeren zo gewraakte stikstofbeleid zijn zeer waarschijnlijk niet voldoende om alle bedreigde natuur te ontzien. Dit betekent dat de stikstofnormen in elk geval voor een deel nóg strenger worden wil het kabinet zich aan de afspraken houden. Dat de huidige stikstofnormen onvoldoende zijn blijkt uit een wetenschappelijk rapport van internationale wetenschappers dat later deze maand uitkomt, waarover de NOS bericht.
In een reactie aan de NOS heeft het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit al laten weten dat het van plan is zich aan de afspraken te houden, dus dat ook de stikstofnormen zullen worden aangescherpt. Wel zegt het ministerie dat het nog niet helemaal duidelijk is wat de exacte gevolgen zullen zijn en dat een en ander nog ‘in kaart moet worden gebracht’.
Door de NOS geraadpleegde experts zeggen dat de gevolgen van dit nieuwe wetenschappelijke rapport hoe dan ook groot zullen zijn. Het staat vrijwel vast dat de huidige gehanteerde stikstofnormen onvoldoende zijn wil het kabinet alle gestelde stikstofreductiedoelen in 2030 kunnen halen.
Uit het rapport blijkt, kort samengevat, dat sommige soorten natuur een heel stuk stikstofgevoeliger zijn dan tot nu toe werd gedacht. Voor die gebieden is de stikstofnorm, de Kritische Depositie Waarde, daarom beperkter geworden dan nu het geval is. In de praktijk betekent dit dat voor 30% van de Nederlandse Natura 2000-gebieden het huidige stikstofbeleid onvoldoende is.
Het zal nog wel enkele maanden duren voordat geheel duidelijk is wat de exacte gevolgen van het rapport zijn en hoe die zullen worden toegepast.