Buitenland

Canadese politie nog steeds op zoek naar massamoordverdachten Damien en Myles Sanderson

05-09-2022 17:34

Courtesy of Sask. RCMP

REGINA, Saskatchewan (AP) – De Canadese politie is maandag nog steeds op zoek naar twee mannen die verdacht worden van het doodsteken van 10 mensen in een inheemse gemeenschap en een nabijgelegen stad, terwijl de massale klopjacht na een van de dodelijkste massamoorden van het land zijn tweede dag ingaat.

De autoriteiten hebben gezegd dat sommige slachtoffers een specifiek doelwit waren en dat anderen willekeurig gekozen leken te zijn in een reeks aanvallen op de James Smith Cree Nation en in de stad Weldon in de provincie Saskatchewan. Ze hebben geen motief gegeven voor de misdaden, waarbij ook 15 mensen gewond raakten – maar een hooggeplaatste inheemse leider suggereerde dat er op de een of andere manier drugs bij betrokken waren.

De politie denkt dat de verdachten zondag rond het middaguur voor het laatst zijn gezien in de provinciehoofdstad Regina, ongeveer 335 kilometer (210 mijl) ten zuiden van waar de steekpartijen plaatsvonden. De autoriteiten hebben Manitoba en Alberta – provincies aan weerszijden van Saskatchewan – gewaarschuwd om ook alert te zijn, en er is contact opgenomen met grensbewakingsambtenaren van de VS. Met de verdachten op vrije voeten, houdt de terreur veel gemeenschappen in zijn greep.

“Niemand in deze stad zal ooit nog kunnen slapen. Ze zullen doodsbang zijn om hun deur open te doen,” zei Ruby Works, een inwoner van Weldon die dicht bij een van de slachtoffers stond.

De verdachten werden geïdentificeerd als Damien Sanderson, 31, en Myles Sanderson, 30, maar de politie gaf weinig details over hen. Afgelopen mei publiceerde Saskatchewan Crime Stoppers een opsporingslijst waarop Myles Sanderson stond, met de mededeling dat hij “onwettig op vrije voeten” was.

De aanslag is een van de dodelijkste massamoorden in Canada, waar dergelijke misdaden minder vaak voorkomen dan in de Verenigde Staten. De dodelijkste vuurwapenramp in de Canadese geschiedenis vond plaats in 2020, toen een man vermomd als politieagent mensen in hun huizen doodschoot en branden stichtte in de provincie Nova Scotia, waarbij 22 mensen om het leven kwamen. In 2019 gebruikte een man een busje om 10 voetgangers in Toronto te doden.

Dodelijke massale steekpartijen zijn zeldzamer dan massale schietpartijen, maar zijn over de hele wereld gebeurd. In 2014 werden 29 mensen neergestoken en doodgestoken op een treinstation in de zuidwestelijke stad Kunming in China. In 2016 liet een massale steekpartij in een faciliteit voor geestelijk gehandicapten in Sagamihara, Japan, 19 mensen dood achter. Een jaar later doodden drie mannen acht mensen in een voertuig- en steekaanval op London Bridge.

“Het is afschuwelijk wat er in onze provincie is gebeurd,” zei Rhonda Blackmore, assistent-commissaris van de Royal Canadian Mounted Police in Saskatchewan.

De politie kreeg zondag om 5.40 uur het eerste telefoontje over een steekpartij, en binnen enkele minuten hoorde ze over nog meer steekpartijen. In totaal werden er op 13 verschillende plaatsen in het dunbevolkte reservaat en in de stad dode of gewonde mensen gevonden, zei Blackmore. James Smith Cree Nation ligt ongeveer 30 kilometer (20 mijl) van Weldon.

Ze kon geen motief geven, maar het opperhoofd van de Federation of Sovereign Indigenous Nations suggereerde dat de steekpartijen met drugs te maken zouden kunnen hebben.

“Dit is de vernietiging waarmee we geconfronteerd worden wanneer schadelijke illegale drugs onze gemeenschappen binnendringen, en we eisen van alle autoriteiten dat ze de leiding nemen van de stamhoofden en raden en hun leden om veiligere en gezondere gemeenschappen voor onze mensen te creëren,” zei stamhoofd Bobby Cameron.

Terwijl de klopjacht voortduurde terwijl de Canadezen de Dag van de Arbeid vierden, riep politiechef Evan Bray van Regina iedereen met informatie op zich te melden.

“Ze zijn nog niet gelokaliseerd, dus de inspanningen gaan door,” zei Bray in een video die maandagochtend op Twitter werd geplaatst. “We zullen niet stoppen totdat we deze twee veilig in hechtenis hebben.”

De avond ervoor zei hij dat de politie geloofde dat de verdachten nog steeds in Regina waren, maar zei niet waarom.

De gekozen leiders van de drie gemeenschappen die samen de James Smith Cree Nation vormen, hebben de lokale noodtoestand afgekondigd.

Chakastaypasin Chief Calvin Sanderson – die blijkbaar geen familie is van de verdachten – zei dat iedereen getroffen is door de tragische gebeurtenissen.

“Het waren onze familieleden, vrienden,” zei Sanderson over de slachtoffers. “Het is behoorlijk gruwelijk.”

Onder de 10 doden was Lana Head, die de voormalige partner is van Michael Brett Burns en de moeder van hun twee dochters.

“Het is ziekelijk hoe gevangenisstraf, drugs en alcohol vele levens kunnen verwoesten,” vertelde Burns aan het Aboriginal Peoples Television Network. “Ik ben gekwetst door al dit verlies.”

Doreen Lees, een 89-jarige grootmoeder uit Weldon, zei dat zij en haar dochter dachten dat ze een van de verdachten hadden gezien toen er zondag vroeg een auto door haar straat raasde terwijl haar dochter koffie dronk op haar terras. Lees zei dat een man hen benaderde en zei dat hij gewond was en hulp nodig had.

Maar Lees zei dat de man er vandoor ging nadat haar dochter zei dat ze om hulp zou bellen.

“Hij wilde zijn gezicht niet laten zien. Hij had een grote jas over zijn gezicht. We vroegen zijn naam en hij mompelde zijn naam twee keer en we konden hem nog steeds niet verstaan,” zei ze. “Hij zei dat zijn gezicht zo erg gewond was dat hij het niet kon laten zien.”

Ze zei dat ze hem begon te volgen omdat ze bezorgd over hem was, maar haar dochter zei dat ze terug moest komen naar het huis.

Inwoners van Weldon hebben een van de doden geïdentificeerd als Wes Petterson. Works zei dat de 77-jarige weduwnaar als een oom voor haar was.

“Ik zakte in elkaar en sloeg tegen de grond. Ik ken hem al sinds ik een klein meisje was”, zei ze, het moment beschrijvend dat ze het nieuws hoorde. Ze zei dat hij van zijn katten hield, trots was op zijn zelfgemaakte Saskatoon bessenjam en vaak zijn buren hielp.”Hij heeft niets gedaan. Hij verdiende dit niet. Hij was een goede, goedhartige man,″ zei Works.

Weldon bewoner Robert Rush beschreef het slachtoffer als zachtaardig.

“Hij zou geen vlieg kwaad doen,” zei hij.Rush zei dat Petterson’s volwassen kleinzoon in de kelder was toen de verdachten het huis binnenkwamen, en hij belde de politie.

In de Weldon Christian Tabernacle Church begon de gemeente haar reguliere zondagse dienst met een speciaal gebed voor de slachtoffers en hun families.

In de James Smith Cree Nation werd een buurtwinkel die ook dienst doet als benzinestation een verzamelplaats voor leden van de gemeenschap die elkaar met tranen en omhelzingen begroetten.

Op een bordje op de deur stond: “Wegens bezorgdheid over de veiligheid van onze gemeenschap blijven we tot nader order gesloten.”

De Canadese premier Justin Trudeau zei in een verklaring dat hij “geschokt en verwoest was door de afschuwelijke aanslagen.”

“Als Canadezen rouwen we met iedereen die getroffen is door dit tragische geweld, en met de bevolking van Saskatchewan,” zei Trudeau.

Associated Press. Vertaald door TPO.