Buitenland

Massamoorden in Canada, een overzicht

05-09-2022 01:55

Het gebruikte mes. Foto: NYPD.

4 sept. (Reuters) – De Canadese politie verklaarde zondag dat ze op jacht is naar twee verdachten die 10 mensen zouden hebben gedood en minstens 15 anderen verwond bij steekpartijen in de provincie Saskatchewan.

De politie noemde Damien Sanderson en Myles Sanderson als de twee verdachten en zei dat ze het laatst gezien waren rijdend in een zwarte Nissan Rogue.

Hieronder staan enkele van Canada’s grootste massamoorden:

PORTAPIQUE, NOVA SCOTIA: April 2020

Een schutter die zich op een bepaald moment voordeed als een politieagent doodde minstens 16 mensen in de Canadese provincie Nova Scotia tijdens een 12 uur durende rooftocht, in ‘s lands ergste massa-schietpartij uit de moderne tijd.

TORONTO, ONTARIO: juli 2018

Een man liep door een drukke straat in Toronto en schoot willekeurig in restaurants. Hij doodde twee mensen en verwondde er 13 voordat hij zijn wapen op zichzelf richtte.

QUEBEC CITY, QUEBEC: januari 2017

Een man opende het vuur tijdens het avondgebed in een moskee en doodde zes mensen en verwondde er vijf. Twaalf anderen werden behandeld voor lichte verwondingen.

LA LOCHE, SASKATCHEWAN: januari 2016

Een student doodde thuis zijn twee broers alvorens het vuur te openen op een middelbare school in een afgelegen gemeenschap, waarbij nog eens twee mensen om het leven kwamen en zeven anderen gewond raakten.

CALGARY, Alberta, april 2014

De zoon van een langdienend lid van het politiekorps van Calgary werd gearresteerd nadat vijf mensen op een huisfeestje waren doodgestoken.

EDMONTON, ALBERTA: december 2014

Een man vermoordde acht mensen, waaronder zijn vrouw, voordat hij zichzelf doodde.

MONCTON, NEW BRUNSWICK: juni 2014

Een schutter doodde drie agenten van de Royal Canadian Mounted Police (RCMP) en verwondde twee anderen.

MAYERTHORPE, ALBERTA: maart 2005

Een man doodde vier RCMP-agenten die naar zijn huis gingen om een huiszoekingsbevel uit te voeren. De man pleegde vervolgens zelfmoord.

OTTAWA, ONTARIO: april 1999

Een voormalige werknemer van de stedelijke vervoersdienst van Ottawa doodde vier van zijn collega’s en verwondde twee anderen voordat hij zichzelf van het leven beroofde.

VERNON, BRITISH COLUMBIA: April 1996

Een man doodde negen familieleden die aanwezig waren bij de bruiloft van de zus van zijn vervreemde vrouw en verwondde twee anderen voordat hij zelfmoord pleegde.

MONTREAL, QUEBEC: december 1989

Een schutter doodde 14 studenten, allen vrouwen, en verwondde 13 studenten aan de Ecole Polytechnique alvorens zelfmoord te plegen.