Binnenland

Universiteit van Amsterdam wil grenzen stellen aan buitenlandse studenten

05-09-2022 08:51

Studenten in Nederland, Rawpixel.com/Shutterstock

De Universiteit van Amsterdam zegt tegen het NRC dat het tijd wordt om quota’s in te voeren voor buitenlandse studenten bij populaire studies. Volgens bestuursvoorzitter Geert ten Dam ziet de universiteit nu hoe Nederlandse vwo-scholieren worden ”weggeconcurreerd” door internationals bij de verengelste studies. Ook de Vrije Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Maastricht, de TU Delft, en de Universiteit Eindhoven hebben opleidingen die graag paal en perk willen stellen aan de toestroom uit het buitenland, als dit zou mogen.

Onder de populaire opleidingen aan de UvA vallen onder andere politicologie, psychologie en mediastudies. Van de studenten psychologie komt inmiddels twee-derde uit het buitenland. Minister Dijkgraaf van Onderwijs heeft wetgeving die het beperken van de instroom mogelijk moet maken echter uitgesteld tot volgend jaar. Het NRC stelt na een rondgang dat de meeste universiteiten inmiddels wel zitten te wachten op wat minder groei. De groei van de studentenbevolking is namelijk niet gepaard gegaan met meer geld voor extra personeel en ruimte, en de werkdruk voor de universiteit wordt zo alleen maar hoger.

In de afgelopen twintig jaar verdubbelde het aantal studenten aan de Nederlandse universiteiten van 170.000 naar 340.000. Het aantal buitenlandse eerstejaars groeide van 6.500 in 2015 naar waarschijnlijk 20.000 dit studiejaar. Wat hierbij echter ook meespeelt, is dat steeds meer Nederlandse scholieren de universiteit boven de hogeschool verkiezen.