Portemonnee

Wat overheden wereldwijd doen tegen koopkrachtdaling en stijgende energieprijzen, overzicht

08-09-2022 17:39

Winter London
Shutterstock.

8 september (Reuters) – Pandemiegerelateerde verstoringen van de wereldwijde toeleveringsketens en de domino-effecten van de Russische oorlog in Oekraïne hebben samen de prijzen van energie, grondstoffen en eerste levensbehoeften opgedreven.

Hieronder volgt een lijst van enkele maatregelen die overheden hebben genomen om de getroffen consumenten en bedrijven soelaas te bieden:

Noord- en Zuid-Amerika

De Verenigde Staten zullen miljoenen voormalige studenten met schulden helpen door 10.000 dollar van hun uitstaande studieleningen kwijt te schelden. Deze maatregel volgt op de vorige maand onthulde Inflation Reduction Act van 430 miljard dollar, die onder meer voorziet in verlagingen van de prijzen van geneesmiddelen op recept en belastingfaciliteiten ter bevordering van energie-efficiëntie.

De Braziliaanse oliegigant Petrobras kondigde op 1 september een verlaging met 7% aan van de raffinaderij-poort-benzineprijzen, zijn vierde opeenvolgende verlaging van de benzineprijzen sinds half juli. De regering verlaagde in juli de brandstofaccijnzen en verhoogde de sociale uitkeringen.

De Mexicaanse regering zal bijeenkomen om haar anti-inflatieplan te versterken, zei de president eerder deze maand. In augustus verklaarden ambtenaren dat de inflatiebestrijdingssubsidies, die vooral bedoeld zijn om de benzineprijzen en de binnenlandse energierekeningen te helpen verlichten, dit jaar al zo’n 575 miljard pesos (29 miljard dollar) hebben gekost.

Chili kondigde in juli een hulpplan van 1,2 miljard dollar aan met onder meer arbeidssubsidies en eenmalige betalingen van 120 dollar voor 7,5 miljoen van zijn 19 miljoen inwoners.

Europa

Groot-Brittannië zal de energierekeningen van de consument gedurende twee jaar beperken en miljarden doorsluizen om de energiebedrijven overeind te houden. Het pakket, dat op 8 september door de nieuwe eerste minister Liz Truss werd aangekondigd, zal waarschijnlijk meer dan 100 miljard pond kosten.

Portugal heeft een hulpplan van 2,4 miljard euro gelanceerd dat de BTW op elektriciteit verlaagt van 13% naar 6%, en voorziet in eenmalige subsidies voor werknemers, gezinnen en gepensioneerden.

Kroatië zal de elektriciteitsprijzen van 1 oktober tot maart aan een maximum binden.

Duitsland zal ten minste 65 miljard euro besteden aan een nieuw pakket dat consumenten en bedrijven beschermt tegen inflatie. Het plan omvat een belasting op meevallers, een verhoging van de uitkeringen en een verlenging van de subsidies voor het openbaar vervoer. Berlijn had al aangekondigd dat de consumenten vanaf 1 oktober een heffing op de gasprijs zouden betalen, terwijl het in juli instemde met een reddingsoperatie van 15 miljard euro voor Uniper, de grootste importeur van Russisch gas in het land.

Spanje zal de belasting over de toegevoegde waarde (btw) op gas vanaf oktober verlagen van 21% tot 5% om de huishoudens te helpen hun energierekeningen te betalen. De regering heeft het afgelopen jaar ook de BTW op elektriciteit tweemaal verlaagd tot 5%.

Finland en Zweden zullen miljarden dollars aan liquiditeitsgaranties bieden aan energiebedrijven in hun respectieve landen. De Zweedse regering verklaarde in augustus dat zij verwachtte 90 miljard Zweedse kronen beschikbaar te hebben om de consumenten te helpen met de recordprijzen van elektriciteit.

Italië is van plan minstens 6,2 miljard euro extra uit te geven om huishoudens en bedrijven te helpen, aldus het kabinetsbureau. De rekening zou bovenop de ongeveer 52 miljard euro komen die Rome dit jaar al heeft begroot om de gevolgen van de torenhoge prijzen te verzachten.

Denemarken heeft in augustus de jaarlijkse huurverhogingen voor de komende twee jaar beperkt tot 4%. Deze maatregel volgt op eerdere steunmaatregelen, waaronder een in juni aangekondigd pakket van 3,1 miljard Deense kronen.

Het Franse parlement heeft op 3 augustus een lastenverlichting van 20 miljard euro goedgekeurd, waardoor de pensioenen en sommige sociale uitkeringen worden verhoogd en bedrijven hogere bonussen belastingvrij kunnen uitbetalen. In augustus zei de regering dat zij een belasting op meevallers voor bedrijven niet uitsloot.

Polen heeft in augustus een nieuw pakket goedgekeurd met onder meer subsidies voor verwarmingsinstallaties waarvan de prijsstijgingen niet meer dan 40% zullen bedragen, en een 13,7 miljard zloty contante overdracht voor gemeenten om de bewoners te helpen met de stijgende energierekeningen. Het land had in juli ook een steunregeling ingevoerd voor houders van hypotheken in lokale valuta.

Azië

Japan zal in oktober een nieuw economisch pakket presenteren, naast eerdere maatregelen zoals een recordverhoging van het minimumloon met 3,3% voor het jaar dat in maart 2023 afloopt. In april werd ook een steunwet van 103 miljard dollar goedgekeurd.

De Indonesische president Joko Widodo heeft de provinciale overheden opgedragen de vervoerskosten te verminderen en de inflatoire gevolgen te compenseren van een eerder deze maand aangekondigde verhoging van de brandstofprijzen, die in het hele land tot protesten heeft geleid. Vorige maand kondigde de regering aan dat zij 24,17 biljoen rupiah van haar budget voor brandstofsubsidies zou bestemmen voor sociale uitgaven, waaronder contante uitkeringen aan 20,65 miljoen huishoudens.

India heeft een panel opgericht om de prijsformule voor plaatselijk geproduceerd gas te herzien, met als doel te zorgen voor een “eerlijke prijs voor de eindverbruiker” en de inflatie te verlagen. In mei legde het beperkingen op voor de uitvoer van levensmiddelen zoals tarwe en suiker, die bijna 40% van de consumentenprijsindex uitmaken, en verlaagde het de belastingen op de invoer van eetbare olie.

Maleisië zal dit jaar naar verwachting een recordbedrag van 77,3 miljard ringgit besteden aan subsidies en contante hulp om de gevolgen van de stijgende prijzen te temperen.

Afrika en Midden-Oosten

Zuid-Afrika kondigde eind juli een verlaging van de brandstofprijzen aan de pomp aan.

Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben begin juli hun uitgaven voor sociale bijstand verhoogd. De VAE verdubbelden de financiële steun aan Emirati-gezinnen met een laag inkomen, terwijl koning Salman van Saoedi-Arabië opdracht gaf tot de toewijzing van 20 miljard riyals.

Turkije heeft begin juli zijn minimumloon met ongeveer 30% verhoogd, bovenop de stijging met 50% van eind vorig jaar.