Buitenland

Kim Jong Un: ‘Noord-Korea zal nooit afzien van kernwapens’

09-09-2022 13:35

Atoombom
Shutterstock.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un benadrukt dat zijn land nooit zal afzien van de kernwapens die het nodig heeft om de Verenigde Staten tegen te gaan, die hij ervan beschuldigde aan te dringen op verzwakking van de Noord-Koreaanse defensie en uiteindelijk de val van zijn regering, zeiden de staatsmedia vrijdag.

Kim maakte de opmerkingen tijdens een toespraak donderdag in het Noord-Koreaanse parlement, waar de leden een wet goedkeurden die het gebruik van kernwapens regelt. Kim beschreef deze wet als een stap om de nucleaire status van het land te verstevigen en duidelijk te maken dat er niet over dergelijke wapens onderhandeld zal worden.

In de wet worden de omstandigheden beschreven waarin Noord-Korea geneigd is zijn kernwapens te gebruiken, onder meer wanneer het vaststelt dat zijn leiders geconfronteerd worden met een dreigende “nucleaire of niet-nucleaire aanval door vijandige krachten”. De wet schrijft voor dat het leger van Noord-Korea “automatisch” nucleaire aanvallen uitvoert tegen vijandelijke strijdkrachten, met inbegrip van hun “beginpunt van provocatie en het commando”, indien de leiding van Pyongyang wordt aangevallen.

De wet bepaalt ook dat Noord-Korea kernwapens mag gebruiken om een niet nader gespecificeerde “catastrofale crisis” voor zijn regering en bevolking te voorkomen, een losse definitie die volgens deskundigen een escalatoire nucleaire doctrine weerspiegelt die de buren meer zorgen zou kunnen baren.

Provocerende dreigementen

Kim bekritiseerde ook Zuid-Korea over zijn plannen om zijn conventionele aanvalscapaciteiten uit te breiden en grootschalige militaire oefeningen met de Verenigde Staten nieuw leven in te blazen om de groeiende dreigingen van het Noorden tegen te gaan, en beschreef ze als een “gevaarlijke” militaire actie die de spanningen doet oplopen.

Kim heeft in toenemende mate provocerende dreigementen geuit over een nucleair conflict met de Verenigde Staten en hun bondgenoten in Azië, waarbij hij ook waarschuwde dat het Noorden zijn kernwapens proactief zou gebruiken wanneer het bedreigd wordt. Zijn laatste opmerkingen onderstreepten de groeiende vijandigheid in de regio nu hij de uitbreiding van zijn kernwapen- en raketprogramma versnelt.

“Het doel van de Verenigde Staten is niet alleen om onze nucleaire macht zelf te verwijderen, maar uiteindelijk om ons te dwingen ons over te geven of onze rechten op zelfverdediging te verzwakken door onze kernwapens op te geven, zodat ze onze regering op elk moment kunnen laten instorten,” zei Kim in de toespraak die werd gepubliceerd door het officiële Koreaanse Centrale Nieuwsagentschap van het Noorden.

“Laat ze ons maar sanctioneren voor 100 dagen, 1.000 dagen, 10 jaar of 100 jaar,” zei Kim. “We zullen nooit ons recht op zelfverdediging opgeven, dat het bestaan van ons land en de veiligheid van ons volk in stand houdt, alleen om de moeilijkheden die we nu ondervinden tijdelijk te verlichten.”

Covid-19

Kim ging ook in op binnenlandse aangelegenheden en zei dat Noord-Korea in november zou beginnen met de lang uitgestelde introductie van COVID-19 vaccins. Hij specificeerde niet hoeveel doses dat zouden zijn, waar ze vandaan zouden komen, of hoe ze zouden worden toegediend aan zijn bevolking van 26 miljoen mensen.

GAVI, de non-profitorganisatie die het door de VN gesteunde COVAX-distributieprogramma beheert, zei in juni te hebben begrepen dat Noord-Korea een aanbod van vaccins uit China had aanvaard. GAVI zei op dat moment dat de details van het aanbod onduidelijk waren.

Noord-Korea heeft eerdere aanbiedingen van COVAX afgewezen, waarschijnlijk vanwege internationale controle-eisen, en heeft ook aanbiedingen van de VS en Zuid-Korea van vaccins en andere COVID-19-hulp genegeerd.

Kim verklaarde vorige maand de overwinning over COVID-19 en liet de preventieve maatregelen versoepelen, slechts drie maanden nadat zijn regering voor het eerst toegaf dat er een uitbraak was. Deskundigen geloven dat de onthullingen van het Noorden over de uitbraak worden gemanipuleerd om Kim te helpen de absolute controle te behouden.

Het Noord-Koreaanse bericht over Kims toespraak kwam een dag nadat Zuid-Korea zijn laatste hand had uitgestoken, door een ontmoeting met Noord-Korea voor te stellen om de tijdelijke herenigingen te hervatten van ouder wordende familieleden gescheiden door de Koreaanse oorlog van 1950-53, die voor het laatst in 2018 werden gehouden.

Waarschuwing

Experts zeggen dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat Noord-Korea het aanbod van het zuiden zal accepteren, gezien de sterke verslechtering van de inter-Koreaanse banden te midden van de impasse in de grotere nucleaire gesprekken tussen Washington en Pyongyang. De Amerikaans-Noord-Koreaanse diplomatie is in 2019 ontspoord door meningsverschillen over het opheffen van verlammende sancties tegen het Noorden en de denuclearisatiestappen van het Noorden.

Kim was strijdlustig tegenover Zuid-Korea in de toespraak van donderdag en drong er bij zijn land op aan om de operationele rollen van zijn tactische kernwapens uit te breiden en de inzet ervan te versnellen om de oorlogsafschrikking van het land te versterken. Deze opmerkingen leken aan te sluiten bij een besluit van de regeringspartij in juni om niet nader gespecificeerde nieuwe operationele taken voor de frontlijntroepen goed te keuren, waartoe volgens analisten waarschijnlijk ook plannen behoren om op het slagveld kernwapens in te zetten die gericht zijn op rivaal Zuid-Korea langs hun grens.

Cheong Seong Chang, een senior analist van het Zuid-Koreaanse Sejong Instituut, zei dat Kims opmerkingen en de nieuwe Noord-Koreaanse wet neerkomen op een waarschuwing dat het onmiddellijk nucleaire aanvallen zal uitvoeren op de Verenigde Staten en Zuid-Korea als zij ooit proberen het leiderschap van Pyongyang te onthoofden.

Het Noorden communiceert ook een dreigement dat het zijn kernwapens zou kunnen gebruiken tijdens conflicten met de conventionele strijdkrachten van Zuid-Korea, wat het risico zou verhogen dat toevallige botsingen escaleren in een nucleaire crisis, zei Cheong.

Nucleaire impasse

Noord-Korea is sinds 2019 bezig met de versnelde ontwikkeling van nucleaire korteafstandsraketten die gericht kunnen worden op Zuid-Korea. Experts zeggen dat de retoriek rond die raketten een dreiging uitdrukt om ze pro-actief te gebruiken in oorlogsvoering om de sterkere conventionele strijdkrachten van Zuid-Korea en de Verenigde Staten af te stompen. Ongeveer 28.500 Amerikaanse troepen zijn in het zuiden gestationeerd om agressie van het Noorden af te schrikken.

De diplomatieke inspanningen onder leiding van de VS om de nucleaire impasse te doorbreken zijn verder bemoeilijkt door de toenemende rivaliteit tussen de VS en China en de oorlog van Rusland in Oekraïne, die de verdeeldheid in de Veiligheidsraad van de VN heeft vergroot, waar Peking en Moskou de pogingen van de VS hebben geblokkeerd om de sancties tegen Pyongyang aan te scherpen vanwege de hernieuwde langeafstandsraketproeven dit jaar.

Kim heeft de wapentests in 2020 opgevoerd tot een recordtempo, met de lancering van meer dan 30 ballistische wapens, waaronder de eerste demonstraties van zijn intercontinentale ballistische raketten sinds 2017.

Amerikaanse en Zuid-Koreaanse functionarissen zeggen dat Kim binnenkort de lat wellicht hoger legt door de eerste kernproef van het Noorden in vijf jaar te gelasten, terwijl hij een brinkmanship-politiek nastreeft die erop gericht is Washington te dwingen het idee van het Noorden als nucleaire macht te accepteren en concessies te onderhandelen vanuit een positie van kracht.

Deskundigen zeggen dat Kim ook probeert zijn invloed te vergroten door zijn samenwerking met China en Rusland te versterken in een opkomend partnerschap dat erop gericht is de invloed van de VS te ondermijnen.

Oekraïne-crisis

Noord-Korea heeft herhaaldelijk de Verenigde Staten de schuld gegeven van de crisis in Oekraïne, en zei dat het “hegemoniale beleid” van het Westen de Russische militaire acties in Oekraïne rechtvaardigde om zichzelf te beschermen. Amerikaanse functionarissen zeiden deze week dat de Russen bezig zijn Noord-Koreaanse munitie te kopen, waaronder artilleriegranaten en raketten, om hun bevoorradingstekorten in de oorlog tegen Oekraïne aan te vullen.

Noord-Korea heeft zich ook aangesloten bij Rusland en Syrië als de enige landen die de onafhankelijkheid erkennen van twee pro-Russische afgescheiden gebieden in Oost-Oekraïne en heeft besproken om haar bouwvakkers naar die regio’s te sturen om te werken aan de wederopbouw.