Buitenland

Nieuwe escalaties in conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan, mogelijk staakt-het-vuren

13-09-2022 10:43

Armeense tank tijdens oefeningen. Gevorg Ghazaryan/Shutterstock

Het was al langer onrustig, maar het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan is in de nacht van maandag op dinsdag  weer in volle hevigheid opgelaaid. Zoals gebruikelijk geven beide kanten elkaar de schuld.

Het lijkt erop dat Azerbeidzjaanse troepen iets na middernacht lokale tijd zijn begonnen met het beschieten van een aantal Armeense plaatsen langs de grens.

Volgens Azerbeidzjan is dit een reactie op Armeense provocaties. Zo zouden Armeense sabotage teams in de grenszone zijn betrapt, en zou Armenië bezig zijn geweest met het leggen van landmijnen. Er zouden beschietingen zijn geweest met artillerie en geweervuur in de omgeving van de Armeense steden Dzjermoek, Sotk, en Goris.

Moskou zou nu een staakt-het-vuren hebben onderhandeld, en beide partijen op hebben geroepen de wapens neer te leggen.

Volgens Reuters zegt Rusland zeer bezorgd te zijn voer de escalatie. Volgens Armenië zijn de gevechten in intensiteit afgenomen ten opzichte van vannacht, maar wordt er op sommige plaatsen nog sporadisch geschoten.

Op beelden die op Twitter rondgaan, zou te zien zijn hoe Azerbeidzjaanse troepen de grens over proberen te steken, maar worden gestopt door Armeense troepen.

Artikel gaat verder na video.

Bondgenoot Poetin

De Armeense premier Nikol Pashinyan heeft maandagnacht een telefoongesprek gevoerd met Vladimir Poetin. Rusland is traditioneel een bondgenoot van Armenië, maar de relaties zijn de afgelopen jaren bekoeld. Pashinyan zou in de ogen van Poetin teveel naar de EU en Verenigde Staten toetrekken. Pashinyan zou ook een telefoongesprek hebben gevoerd met de Franse president Macron.

De gevechten lijken maandagnacht en dinsdagmorgen vooral plaats te hebben gevonden op de grens tussen beide landen, en niet in de Armeense enclave van Nagorno-Karabach. Dit gebied, dat ligt ingesloten binnen Azerbeidzjan, wordt door Armenië ‘Artsach’ genoemd. Azerbeidzjan hernam het zuidelijke deel van deze enclave in een zes weken durende oorlog in 2020. Rusland kwam uiteindelijk tussenbeide, en dwong een wapenstilstand af.

Nagorno-Karabach

Het noordelijke deel is nog in handen van Armenië en de lokale Armeense afscheidingsbeweging, en stond in contact met Armenië via een corridor die werd beveiligd door Russische troepen. Azerbeidzjan nam een paar weken geleden de controle over deze corridor over.

Nagorno-Karabach wordt internationaal erkend als behorend tot Azerbeidzjan. Beide landen maakten deel uit van de Sovjet-Unie, en vechten sinds het uiteenvallen van die staat over de precieze grens.