Buitenland

Servische politie verbiedt Pride-mars, ‘uit veiligheidsoverwegingen’

13-09-2022 20:19

Gay
Shutterstock.

BELGRADO, Servië (AP) – De Servische politie heeft dinsdag een Pride-mars verboden die gepland was te midden van pan-Europese LGBTQ-evenementen die deze week in Belgrado worden gehouden, vanwege het risico op botsingen met extreem-rechtse anti-homo-activisten. De organisatoren beloofden tegen het verbod in beroep te gaan.

Lees ook: Hoofd Servisch orthodoxe kerk: ‘LGBTQ volledig in strijd met waardenstelsel van onze natie’

Pro-Servische conservatieve groepen van de Orthodoxe Kerk, die al weken ongehinderd door de straten van de Servische hoofdstad marcheren om te protesteren tegen de LGBTQ-evenementen, hadden een nieuwe demonstratie gepland voor 17 september – de dag van de Pride-parade. De politie verbood ook dat anti-homo protest.

“Na de veiligheidsbeoordeling werd vastgesteld dat er een groot risico bestaat dat de veiligheid van de deelnemers aan beide (marsen) op de aangekondigde routes in gevaar wordt gebracht, evenals de veiligheid van andere burgers,” zegt de politie in een verklaring.

Lees ook: Duizenden demonstreren in Belgrado tegen gaymanifestatie EuroPride

De populistische president van Servië had eerder al gewaarschuwd dat de Gay Pride-mars zou worden verboden.

De organisatoren van EuroPride, het grootste jaarlijkse Pride-evenement in Europa – dat een week van festiviteiten omvat – zeiden te hopen dat hun juridisch beroep tegen het verbod zal worden aanvaard en dat ze de festiviteiten zoals gepland zullen houden.

Belgrade Pride zal alle beschikbare middelen aanwenden om dit besluit ongedaan te maken”, aldus de verklaring.

Na de bekendmaking van het verbod werd de Servische premier Ana Brnabic, die openlijk lesbisch is maar door de Servische homogemeenschap ervan wordt beschuldigd niets te doen om hun status te verbeteren, uitgejouwd en uitgejouwd door homoactivisten. Zij woonde een mensenrechtenconferentie bij die deel uitmaakte van de LGBTQ-evenementen die een week lang plaatsvonden.

Lees ook: Transman doodgeslagen tijdens Pride-optocht in Münster, dader deed homofobe uitlatingen

De mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, Dunja Mijatovic, zei dat de Servische autoriteiten het verbod op de mars moeten intrekken en de deelnemers moeten beschermen. De Raad van Europa is het belangrijkste orgaan voor de mensenrechten in Europa.

“Het is zeer betreurenswaardig dat de Servische autoriteiten hebben besloten de voor 17 september geplande EuroPride-mars te verbieden”, aldus Mijatovic in een verklaring. “Weken van onzekerheid over het houden van deze mars hebben een verkeerd signaal afgegeven aan het publiek en ruimte gemaakt voor haatdragende retoriek en meer bedreigingen tegen LGBTI-mensen, onder meer van religieuze leiders.”

Leden van de European Pride Organizers Association kozen drie jaar geleden de hoofdstad van Servië als gastheer voor het jaarlijkse evenement, in de hoop dat het een belangrijke doorbraak zou betekenen voor een Slavisch land dat van oudsher conservatief is en sterk beïnvloed wordt door de orthodoxe kerk.

Strijd voor democratie

Servische rechtengroeperingen hebben hun aanhangers opgeroepen mee te doen aan de Pride-mars als onderdeel van een strijd voor democratie die naar hun zeggen wordt bedreigd door het autocratische regime van president Aleksandar Vucic. Servië streeft formeel naar lidmaatschap van de Europese Unie – en heeft beloofd de LGBTQ-rechten te bevorderen – maar komt al jaren dichter in de politieke baan van Rusland.

Verschillende EU-functionarissen hebben gezegd dat ze de LGBTQ-evenementen zullen bijwonen, terwijl onder meer de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken de Servische regering opriep om het eerder afgekondigde verbod terug te draaien.

Vucic, die al weken waarschuwt dat de Pride-mars verboden zou worden, zei dat de politie niet kan omgaan met mogelijke rellen van rechtse groeperingen tegen de Pride-mars te midden van een crisis over relaties met Servië’s afgescheiden provincie Kosovo en de energiecrisis veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.

“In de huidige geopolitieke situatie en de spanningen in de regio zouden zinloze botsingen in de straten van Belgrado de positie van ons land bemoeilijken en de veiligheid van de deelnemers aan de marsen en andere burgers in gevaar brengen”, zei de Servische minister van Binnenlandse Zaken Aleksandar Vulin.