Politiek Buitenland

Zuid Korea waarschuwt Noord Korea: ‘Inzet kernwapens is weg naar zelfvernietiging’

13-09-2022 09:22

Noord Korea
Kim Jong Un. 8 september 2022. Korean Central News Agency/Korea News Service via AP.

SEOUL, Zuid-Korea (AP) – Zuid-Korea heeft Noord-Korea dinsdag gewaarschuwd dat het gebruik van zijn kernwapens het land op een “pad van zelfvernietiging” zou zetten, in ongewoon harde bewoordingen die kwamen dagen nadat Noord-Korea een nieuwe wet had aangenomen die het land in staat zou stellen om zijn kernwapens preventief te gebruiken.

Noord-Korea zal waarschijnlijk woedend zijn over de Zuid-Koreaanse retoriek, aangezien Seoel doorgaans zulke krachtige woorden schuwt om de spanningen op het Koreaanse schiereiland niet op te voeren.

Ondanks de steeds agressievere nucleaire doctrine van Noord-Korea, zeggen sommige deskundigen dat het land – dat in de minderheid is ten opzichte van de superieure Amerikaanse en Zuid-Koreaanse strijdkrachten – nog steeds waarschijnlijk niet als eerste zijn kernwapens zal gebruiken.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie zei dat de wetgeving het isolement van Noord-Korea alleen maar zou verdiepen en Seoel en Washington ertoe zou aanzetten “hun afschrikkings- en reactievermogen verder te versterken”.

Om Noord-Korea af te schrikken van het gebruik van zijn nucleaire wapens, zei het ministerie dat Zuid-Korea zijn eigen preventieve aanvalsplan, raketafweer en massale vergeldingscapaciteiten sterk zal opvoeren, terwijl het streeft naar een grotere Amerikaanse veiligheidsbelofte om zijn bondgenoot te verdedigen met alle beschikbare middelen, inclusief nucleaire.

“Wij waarschuwen dat de Noord-Koreaanse regering het hoofd zal moeten bieden aan de overweldigende reactie van de Zuid-Koreaans-Amerikaanse militaire alliantie en het pad van de zelfvernietiging zal inslaan, als het probeert kernwapens te gebruiken”, vertelde Moon Hong Sik, een waarnemend woordvoerder van het ministerie, aan verslaggevers.

Perssecretaris Karine Jean-Pierre van het Witte Huis zei eerder dat de Verenigde Staten “zich volledig blijven inzetten voor de verdediging van (Zuid-Korea), met gebruikmaking van het volledige scala aan defensiecapaciteiten.” Jean-Pierre zei dat de Verenigde Staten geen vijandige bedoelingen hebben ten opzichte van Noord-Korea en dat het gericht blijft op het nastreven van nauwe coördinatie met zijn bondgenoten om een gedeelde doelstelling te bevorderen, namelijk de volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland.

Vrees voor preventieve nucelaire aanval

Vorige week heeft het Noord-Koreaanse nep-parlement een wetgeving inzake de regels voor het gebruik van zijn nucleaire arsenaal goedgekeurd. De wetgeving staat het gebruik van kernwapens toe als de leiders van Noord-Korea geconfronteerd worden met een dreigende aanval of als het doel is een niet nader gespecificeerde “catastrofale crisis” voor de bevolking te voorkomen.

De losse formulering deed de vrees rijzen dat de regels vooral bedoeld zijn als rechtsgrondslag voor een preventieve nucleaire aanval om rivalen tot concessies te intimideren, terwijl de onderhandelingen over het Noord-Koreaanse arsenaal al geruime tijd stil liggen. Volgens sommige deskundigen is de Noord-Koreaanse maatregel ook bedoeld om de controle van Kim Jong Uns leiderschap te versterken in het licht van de ontberingen veroorzaakt door de pandemie en de sluiting van de grenzen.

Tijdens de vergadering van het parlement zei Kim in een toespraak dat zijn land zijn kernwapens nooit zal opgeven om het hoofd te bieden aan de dreigementen van de VS. Hij beschuldigde de Verenigde Staten van druk uitoefenen om de verdediging van het Noorden te verzwakken en uiteindelijk zijn regering te doen instorten.

Eerder dit jaar zei Kim dat zijn kernwapens nooit beperkt zouden blijven tot de enige missie van oorlogsafschrikking en preventief gebruikt zouden kunnen worden als de nationale belangen van zijn land bedreigd worden. Noord-Korea keurde later plannen goed om nieuwe taken toe te wijzen aan eenheden van het frontlinieleger, wat speculaties uitlokte dat dit een stap was in de richting van het inzetten van tactische kernwapens langs de grens met Zuid-Korea.

Dit jaar heeft Kim ook het aantal wapentests opgevoerd tot een recordtempo door een reeks ballistische raketten met nucleaire capaciteit te lanceren die zowel op het vasteland van de VS als op Zuid-Korea gericht zijn. Maandenlang hebben Amerikaanse en Zuid-Koreaanse functionarissen gezegd dat Noord-Korea ook zijn eerste kernproef in vijf jaar zou kunnen uitvoeren.

Hardere houding

Sinds haar aantreden in mei heeft de nieuwe conservatieve regering van Zuid-Korea, onder leiding van president Yoon Suk Yeol, gezegd dat ze een hardere houding zou aannemen ten opzichte van Noord-Koreaanse provocaties, maar ze heeft ook grootschalige steunplannen aangeboden als het Noorden denucleariseert. Noord-Korea heeft dit aanbod voor hulp bij ontwapening botweg van de hand gewezen en de regering-Yoon ruw beledigd.

Het gebruik door Seoul van woorden als “zelfvernietiging” is ongebruikelijk, maar het is niet de eerste keer. Toen Zuid-Korea van 2013 tot 2017 werd geregeerd door een andere conservatieve leider, Park Geun-hye, waarschuwde haar regering ook dat Noord-Korea ‘zou verdampen’ of ‘zichzelf zou vernietigen’ door zijn provocaties, toen het noorden een reeks raket- en kernproeven uitvoerde.

De liberale president Moon Jae-in, die van 2017 tot dit jaar in functie was, pleitte voor meer verzoening tussen de Korea’s. Hij kreeg krediet voor het regelen van de nu vastgelopen nucleaire diplomatie tussen Pyongyang en Washington, maar kreeg ook te maken met kritiek dat zo’n diplomatie Kim Jong Un in staat stelde tijd te kopen om wapentechnologie te prefectioneren terwijl hij een verhoogde status op het wereldtoneel genoot.