Politiek Buitenland

Net als Trump staat Biden voor grote uitdaging: een disfunctioneel asielsysteem

15-09-2022 22:21

Muur hek
Shutterstock.

EDGARTOWN, Massachusetts (AP) – Republikeinse gouverneurs breiden hun praktijk uit om migranten zonder waarschuwing vooraf naar bolwerken voor Democraten te sturen, waaronder een rijke zomer-enclave in Massachusetts en het huis van vicepresident Kamala Harris, waarbij ze de leiders van immigrantvriendelijke “heiligdom”-steden beschimpen en hun verzet tegen het beleid van de regering-Biden benadrukken.

De gouverneurs van Texas en Arizona hebben de afgelopen maanden duizenden migranten in bussen naar New York, Chicago en Washington D.C. gestuurd, maar de laatste verrassingsacties – waaronder twee vluchten naar Martha’s Vineyard woensdag betaald door Florida – werden door critici bespot als onmenselijk politiek theater.

Domingo Garcia, de voorzitter van de League of United Latin American Citizens, zei dat sommige van de migranten die donderdag in bussen van Texas naar Washington, D.C. werden gestuurd “misleid” – een bewering die AP niet kon bevestigen en die ambtenaren in Texas en Arizona hebben ontkend.

Texas Gouverneur Greg Abbott kondigde de aankomst aan van twee bussen met migranten uit Texas vroeg op donderdag voor de woning van Harris bij het Observatorium van de Amerikaanse Marine. Ze vervoerden meer dan 100 migranten uit Colombia, Cuba, Guyana, Nicaragua, Panama en Venezuela.”

De regering Biden-Harris blijft de historische crisis aan onze zuidgrens negeren en ontkennen, die de Texaanse gemeenschappen al bijna twee jaar in gevaar brengt en overweldigt,” zei Abbott, die miljarden belastinggeld heeft uitgegeven om van grensbeveiliging een belangrijk onderwerp te maken.

Abbott heeft sinds april 7.900 migranten naar Washington gebracht en later 2.200 naar New York en 300 naar Chicago. Arizona Gov. Doug Ducey heeft sinds mei meer dan 1.800 migranten naar Washington gebracht. Passagiers moeten een verklaring ondertekenen dat de gratis reizen vrijwillig zijn.

Disfunctioneel asielsysteem

President Joe Biden staat voor dezelfde uitdagingen als zijn voorganger, voormalig president Donald Trump: een disfunctioneel asielsysteem in de Verenigde Staten en economische en sociale omstandigheden die mensen uit tientallen landen op de vlucht doen slaan.

Amerikaanse autoriteiten hielden van oktober tot en met juli ongeveer 2 miljoen keer migranten tegen die vanuit Mexico overstaken, bijna 50% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Een regel die sinds maart 2020 van kracht is en die het recht om asiel aan te vragen opschort om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen, geldt in theorie voor alle nationaliteiten, maar is grotendeels beperkt tot migranten uit Mexico, Guatemala, Honduras en El Salvador omdat alleen die door Mexico worden geaccepteerd.

In juli werden minder dan 4 van elke 10 aanhoudingen aan de Mexicaanse grens onderworpen aan uitzetting op grond van de pand-regel, bekend als Titel 42. Velen uit Venezuela, Colombia, Cuba, Nicaragua en elders werden in de Verenigde Staten vrijgelaten om hun immigratiezaken voort te zetten. De Amerikaanse autoriteiten hebben moeite gehad om hen uit te zetten naar hun land vanwege de kosten, gespannen diplomatieke betrekkingen of andere overwegingen.

Sommige Republikeinen vierden de laatste levering van migranten uit grensstaten aan vrijplaatssteden.”Welkom bij een staat aan de zuidelijke grens, Massachusetts,” tweette DeSantis-woordvoerder Jeremy Redfern.

Stephen Miller, een hoofdarchitect van het immigratiebeleid van Trump, zei dat het brengen van “een paar miljoen” migranten naar Martha’s Vineyard het eiland van ongeveer 15.000 mensen zou moeten veranderen in “een modern Eden”.

De Democratische gouverneurskandidaat Charlie Crist uit Florida zei dat DeSantis de migranten onmenselijk behandelt. “Het is verbazingwekkend wat hij bereid is te doen voor puur politiek gewin,” zei Crist.