Buitenland

‘Liberal’ enclave Martha’s Vineyard, VS niet blij met invliegen migranten door DeSantis

15-09-2022 21:50

Martha's Vineyard
Martha's Vineyard. Shutterstock.

MARTHA’S VINEYARD, Massachusetts, VS, 15 september (Reuters) – Sommige inwoners van de rijke liberale enclave Martha’s Vineyard hebben een actie van de Republikeinse gouverneur van Florida, Ron DeSantis, om tientallen migranten naar het vakantie-eiland te vliegen, afgedaan als een politieke “stunt”.

Lees ook: Robert Bigelow: ‘Liberalism, that’s a cancer’

DeSantis ging met de eer strijken voor de twee vluchten, die vertrokken vanuit San Antonio, Texas, volgens gegevens van vluchtvolgsite FlightAware. Geoff Freeman, de directeur van de luchthaven van Martha’s Vineyard, zei dat de vluchten ongeveer 50 migranten vervoerden, voornamelijk Venezolanen.

De spraakmakende actie komt op het moment dat DeSantis in november herkozen wil worden en wordt genoemd als mogelijke presidentskandidaat in 2024. Het weerspiegelt campagnes van de Republikeinse gouverneurs van Texas en Arizona om de verantwoordelijkheid voor een recordaantal grensaankomsten door te schuiven naar Democratische bolwerken in de Verenigde Staten, waaronder Washington, D.C., New York City en Chicago.

Eilandgemeenschap

Maar in tegenstelling tot die andere bestemmingen, is Martha’s Vineyard een klein eiland in Massachusetts – ten zuiden van Boston – en vooral bekend als een zomerverblijf voor welgestelde Amerikanen, waaronder voormalig president Barack Obama, een Democraat die er een miljoenen kostend vakantiehuis bezit.

Mike Savoy, 58, een verpleger op Martha’s Vineyard Regional High School, doneerde alle extra COVID-19 tests die hij bij de hand had om de aangekomen migranten te helpen zich te laten testen.

Lees ook: Burgemeester Washington roept noodtoestand uit na aanhoudende golf van migranten uit Texas

“Dit doet mensen pijn. Het is een stunt om politieke punten te maken en het maakt niet uit wie er gewond raakt. Deze mensen werd verteld dat ze huisvesting en banen zouden krijgen en ze werden afgezet in een eilandgemeenschap met beperkte middelen,” zei Savoy.

De bewoners doen hun best om de migranten te helpen en bieden onderdak aan de St. Andrew’s Episcopal Church, die in de wintermaanden soms als daklozenopvang wordt gebruikt. Donderdag trapten enkele van de migranten die in de kerk hadden overnacht een bal in het zonnetje. Buurtbewoners kwamen langs om geld en kinderspeelgoed aan te bieden.

“Ik begrijp dat er een immigratiecrisis is en dat we allemaal een deel van de pijn moeten dragen totdat er een samenhangend beleid is. Maar een onaangekondigde reis is wreed.”

Motiverend onderwerp

Gouverneur Charlie Baker van Massachusetts zei in een verklaring dat de staat veel middelen heeft om migranten bij te staan en “samenwerkt met alle betrokken partners om ervoor te zorgen dat die middelen beschikbaar zijn”, en voegde eraan toe dat zijn regering tijdelijk onderdak en humanitaire diensten zou opzetten op de Joint Base Cape Cod.

Karine Jean-Pierre, perschef van het Witte Huis, zei donderdag dat Republikeinse gouverneurs migranten gebruiken als “politieke pionnen”.

DeSantis opperde eind vorig jaar voor het eerst het idee om migranten naar het eiland te sturen. Hij opperde toen ook dat hij migranten naar Delaware zou kunnen sturen, de thuisstaat van de Amerikaanse president Joe Biden, een Democraat tegen wiens immigratiebeleid DeSantis en andere Republikeinen zich verzetten.

Lees ook: Burgemeester (D.) Washington wil inzet National Guard bij opvang migranten, inzet geweigerd

Uit enquêtes van Reuters blijkt dat immigratie een motiverend onderwerp is voor Republikeinen en de partij heeft geprobeerd er de aandacht op te vestigen in races in het hele land.

De wetgever van Florida heeft in zijn meest recente sessie 12 miljoen dollar uitgetrokken om migranten van de staat naar andere locaties te vervoeren, zei DeSantis-woordvoerder Taryn Fenske in een verklaring.

“Staten als Massachusetts, New York en Californië zullen de zorg voor deze individuen die zij in ons land hebben uitgenodigd beter faciliteren,” zei Fenske.

Amerikaanse grensagenten hebben dit fiscale jaar, dat afgelopen oktober begon, 1,8 miljoen migranten gearresteerd aan de grens tussen de VS en Mexico. Maar velen zijn herhaaldelijk overgestoken en worden snel uitgezet naar Mexico of andere landen onder een volksgezondheidsregel die in 2020 is ingevoerd om de verspreiding van COVID tegen te gaan.

Honderdduizenden migranten die niet kunnen worden uitgezet – waaronder veel Cubanen, Nicaraguanen en Venezolanen – omdat Mexico hen niet wil toelaten, of omdat zij uitzonderingen op het uitzettingsbevel hebben gekregen en de Verenigde Staten mogen binnenkomen om hun asielaanvragen te behandelen.

Juridische vragen

Veel migranten die aan de grens aankomen en in grensstaten uit Amerikaanse hechtenis worden vrijgelaten, willen naar een andere staat verhuizen om zich bij familie te voegen of werk te vinden. Ze moeten zich melden bij de immigratiedienst of een rechtszitting bijwonen om een legale status in de Verenigde Staten te verkrijgen.

Oren Sellstrom, een burgerrechtenadvocaat in Boston, zei dat pro deo advocaten en sociale dienstverleners zich inzetten om de migranten op Martha’s Vineyard te helpen.

DeSantis zei donderdag in een persconferentie dat Biden “geweigerd heeft een vinger uit te steken” om de grens te beveiligen.

“We hebben gewerkt aan innovatieve manieren om de staat Florida te beschermen tegen de gevolgen van het grensbeleid van Biden,” zei hij zonder direct naar de vluchten te verwijzen.

De verplaatsing van migranten van Florida naar Massachusetts roept een groot aantal juridische vragen op, zoals welke informatie de ambtenaren van Florida aan de migranten gaven voordat ze aan boord van het vliegtuig gingen en of ze werden gedwongen, vertelde immigratierechtdeskundige Pratheepan Gulasekaram van de Santa Clara University School of Law aan Reuters.

“Waren ze volledig geïnformeerd over wat er gebeurde? Werden ze misleid?” zei hij. “Dat zijn de vragen die relevant zijn.”

De gouverneur van Texas, Greg Abbott, is een andere Republikein die in november voor herverkiezing staat en die sinds april meer dan 10.000 migranten uit zijn staat naar Washington, D.C., New York City en Chicago heeft gebracht.

De Texaanse autoriteiten coördineren gewoonlijk de aankomst van de bussen met vrijwilligers in Washington, die naar het centrale busstation van de stad komen en voedsel, kleding en medische onderzoeken aanbieden.

Donderdagochtend echter zetten twee bussen uit Texas zonder waarschuwing migranten af in een deel van de stad in de buurt van de ambtswoning van vicepresident Kamala Harris, aldus een vrijwilliger Ashley Tjhung.

Perschef Pierre van het Witte Huis bekritiseerde de afzettingen.

“Het feit dat Fox News en niet (Department of Homeland Security), de stad of lokale NGO’s werden gewaarschuwd over een plan om migranten, waaronder kinderen, achter te laten aan de kant van een drukke straat in DC maakt duidelijk dat dit gewoon een wrede, voorbedachte politieke stunt is,” zei ze tijdens een nieuwsconferentie.

Het kantoor van Abbott reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Lees ook: Zo woont de asielzoekers weigerende Amsterdamse stadsadel, uiteraard bijna voor niks