Buitenland

Slachtoffers busongeval China waren Covid-patiënten op weg naar quarantaine

18-09-2022 14:59

China Covid
Xi'an city, China, 30 dec, 2021. canghai76 / Shutterstock.com

PEKING, 18 september (Reuters) – De slachtoffers van een busongeluk waarbij 27 mensen om het leven kwamen en 20 anderen gewond raakten in de provincie Guizhou in het zuidwesten van China, zaten in een officieel regeringsvoertuig voor de gezondheidszorg en werden om COVID-redenen vervoerd, meldden lokale media zondag.

Het ongeval vond plaats in de vroege ochtenduren op een snelweg in de provincie Sandu, die ongeveer 170 km ten zuidoosten van de provinciehoofdstad Guiyang ligt, aldus de politie.

De bus, die kantelde op een deel van een snelweg die van Guiyang naar Libo leidt, een district net ten zuiden van Sandu, vervoerde 47 mensen, voegde de politie eraan toe. Alle 20 gewonden werden zondag in het ziekenhuis behandeld, vertelde een ambtenaar van de afdeling publiciteit van het bestuur van Sandu zondag aan Reuters.

In Guiyang en de provincie Guizhou is het aantal gevallen van COVID de afgelopen dagen toegenomen.

Niet geverifieerde berichten en foto’s van de bus die zondagmiddag op Chinese sociale media circuleerden, wekten opnieuw de woede op over China’s strenge COVID-beleid en het aanvankelijke gebrek aan transparantie van de autoriteiten.

“Wij zitten allemaal in deze bus,” was een populair commentaar op sociale media app WeChat.

“Wanneer stopt dit allemaal?” vroeg een ander.

De manier waarop de regering met de COVID omgaat, heeft voor tegenwind gezorgd in de aanloop naar het vijfjaarlijkse congres van de Communistische Partij dat op 16 oktober begint en waarop president Xi Jinping naar verwachting een historische derde ambtstermijn zal krijgen.

De lokale media Caixin meldden zondag dat de slachtoffers om COVID-redenen werden vervoerd, waarbij zij zich beriepen op bronnen bij het Sandu County Emergency Management Bureau. Kort daarna stond in een bericht in Tianyan News, dat behoort tot het staatsbedrijf Guizhou Daily, dat de bus een voertuig was dat speciaal was ontworpen om mensen van en naar de COVID-quarantaine te vervoeren.

“We hebben dit nog niet bevestigd,” zei een ambtenaar van de publiciteitsafdeling van Sandu, de heer Yang, zondag tegen Reuters toen hem werd gevraagd naar de berichten. “Houdt u alstublieft de officiële websites in de gaten. Als er updates hierover zijn, zullen we eventuele details onmiddellijk bekendmaken.”

Online woede

Het busongeluk werd zondagmiddag al snel het top trending topic op China’s Twitter-achtige Weibo voordat het kort daarna uit de top 50 van trending topics verdween.

Ten minste enkele breed gedeelde en boze blogs over het onderwerp werden snel na publicatie van WeChat verwijderd, maar sommige berichten en commentaren bleven aanvankelijk staan, hoewel veel van de meer kritische berichten van Weibo werden verwijderd.

Lokale ambtenaren staan onder druk om de uitbraken onder controle te houden, vooral nu in de aanloop naar het partijcongres.

In Guizhou werden zaterdag 712 nieuwe bevestigde gevallen geregistreerd. Dat is ongeveer 70 procent van alle nieuwe gevallen in China en een grote sprong ten opzichte van de 154 gevallen in de provincie een dag eerder.

Zaterdag kondigden de autoriteiten van Guizhou op hun officiële WeChat-account aan dat degenen die in quarantaine moesten, “naar zustersteden en -staten moesten worden vervoerd” vanwege de beperkte capaciteit in Guiyang.