Buitenland

Woede in Iran om dood jonge vrouw, na arrestatie zedenpolitie omdat ze geen hoofddoek droeg

18-09-2022 21:07

Mahsa Amini
Mahsa Amini (22). Foto: Familie Mahsa Amini.

DUBAI, 18 september (Reuters) – De protesten hielden zondag aan en #MahsaAmini werd een van de top hashtags ooit op Perzisch-talig Twitter toen Iraniërs woedend demonstreerden over de dood van een jonge vrouw die in hechtenis was genomen door de moraalpolitie die strenge hijab-regels handhaaft.

Amini, 22 jaar, stierf vrijdag nadat ze in coma was geraakt na haar arrestatie in Teheran eerder deze week. De zaak heeft de aandacht gevestigd op de vrouwenrechten in Iran.

De politie verwierp geruchten op sociale media dat ze was geslagen en zei dat ze ziek werd terwijl ze wachtte met andere gedetineerde vrouwen.

“De autoriteiten hebben gezegd dat mijn dochter leed aan chronische medische aandoeningen. Ik ontken dergelijke beweringen persoonlijk, want mijn dochter was fit en had geen gezondheidsproblemen,” vertelde Amini’s vader zondag aan de hervormingsgezinde nieuwswebsite Emtedad.

Honderden demonstranten verzamelden zich zondag rond de Universiteit van Teheran en schreeuwden “Vrouw, Leven, Vrijheid”, volgens online video’s.

Reuters kon de beelden niet verifiëren.

Volgens de Iraanse sharia zijn vrouwen verplicht hun haar te bedekken en lange, loszittende kleding te dragen. Overtreders kunnen worden berispt, beboet of gearresteerd. Maar de afgelopen maanden hebben activisten er bij vrouwen op aangedrongen hun sluiers af te doen, ondanks het harde optreden van de heersers tegen “onzedelijk gedrag”.

Trending hashtag

Zondagmiddag had de Perzische hashtag #MahsaAmini op Twitter 1,63 miljoen vermeldingen bereikt.

Amini kwam uit de Koerdische regio van het land, waar zaterdag ook protesten waren, onder meer bij de begrafenis in haar woonplaats Saqez.

In Iran wonen 8 tot 10 miljoen Koerden. De Iraanse Revolutionaire Garde heeft de onrust in de Koerdische gebieden van het land decennialang de kop ingedrukt en de rechterlijke macht heeft veel activisten veroordeeld tot lange gevangenisstraffen of de doodstraf.

De politie onderdrukte de demonstraties in Saqez. Volgens online geplaatste video’s had minstens één man een hoofdwond. Reuters kon de video’s niet verifiëren.

Behzad Rahimi, een parlementslid voor Saqez, vertelde het semi-officiële persagentschap ILNA dat een paar mensen gewond waren geraakt bij de begrafenis. “Een van hen werd opgenomen in het ziekenhuis van Saqez nadat hij door kogels in zijn darmen was geraakt,” zei hij.

De Koerdische rechtengroep Hengaw zei echter dat er in Saqez 33 mensen gewond waren geraakt. Reuters kon dit aantal niet onafhankelijk bevestigen.