BRUSSEL (AP) – Een dozijn milieugroeperingen beginnen een juridische procedure tegen de uitvoerende macht van de Europese Unie in een poging de opname van aardgas en kernenergie op de lijst van duurzame activiteiten van het blok tegen te houden.
De Europese wetgevers stemden in juli om aardgas en kernenergie aan de lijst toe te voegen, met steun voor een voorstel van de Europese Commissie dat tot felle kritiek en beschuldigingen van ‘greenwashing’ heeft geleid.
ClientEarth, WWF’s European Policy Office, Transport & Environment (T&E), en BUND zeiden maandag dat zij hebben gevraagd om een interne herziening van het besluit om gas toe te voegen. De Europese Commissie heeft tot 22 weken de tijd om te antwoorden en de groepen zeggen dat zij naar het Hof van Justitie van de EU zullen stappen als de uitvoerende macht weigert haar besluit te herzien.
Volgens hen “is gas een krachtige fossiele brandstof die de Europese energiezekerheid bedreigt en heeft geleid tot torenhoge energieprijzen in heel Europa”.
De groepen voeren aan dat het geven van een duurzaam label aan gas in strijd is met andere EU-wetten en de verbintenissen en verplichtingen van de EU in het kader van het akkoord van Parijs van 2015 om de opwarming van de aarde te beperken, niet respecteert.
Los daarvan hebben acht Greenpeace-organisaties in Europa actie ondernomen over de opname in de zogenaamde taxonomy delegated act van zowel fossiel gas als kernenergie. Ook zij hebben een verzoek tot interne herziening naar de Commissie gestuurd, met het argument dat de opname ervan een inbreuk is op de taxonomieverordening.
Het groene etiketteringssysteem van de Europese Commissie bepaalt wat een investering in duurzame energie is. Het uitvoerend orgaan van de EU had gas en kernenergie aanvankelijk niet opgenomen en zorgde voor verdeeldheid onder de lidstaten toen het eerder dit jaar de toevoeging ervan voorstelde.
De kwestie van kernenergie verdeelt al jaren milieuactivisten, energiedeskundigen en regeringen. Sommigen beweren dat kernenergie een belangrijke energiebron is omdat ze zonder uitstoot wordt geproduceerd en dus “schoon” is, terwijl anderen zeggen dat de risico’s van kernreacties te groot zijn en dat de aanleg van de infrastructuur traag en duur is. Vloeibaar aardgas, duidelijk een fossiele brandstof, krijgt veel kritiek in milieukringen.
Onder bepaalde voorwaarden zullen gas en kernenergie nu deel uitmaken van de mix, waardoor het voor particuliere investeerders gemakkelijker wordt om in beide te investeren.
Aangezien de EU ernaar streeft tegen 2050 klimaatneutraal te zijn en de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55% te verminderen, is het classificatiesysteem volgens de Commissie van cruciaal belang om investeringen in duurzame energie te sturen. Zij schat dat ongeveer 350 miljard euro aan investeringen per jaar nodig zal zijn om de doelstellingen voor 2030 te halen.
“Dit nepgroene label is onverenigbaar met de milieu- en klimaatwetgeving van de EU. Gas is een belangrijke oorzaak van klimaat- en economische chaos, terwijl er nog steeds geen oplossing is voor het probleem van radioactief afval en het risico van kernongevallen veel te groot is om te negeren”, aldus Ariadna Rodrigo, campagneleider duurzame financiering van Greenpeace EU.