Buitenland

Politie Iran: dood Mahsa Amini was ‘incident’, ‘zedenpolitie verricht positief werk’

19-09-2022 09:28

Mahsa Amini
Mahsa Amini (22). Foto: Familie Mahsa Amini.

DUBAI, 19 september (Reuters) – De Iraanse politie zei maandag dat de dood van een jonge vrouw in hechtenis een “ongelukkig incident” was dat ze niet herhaald wil zien, meldde een semi-officieel persbureau, en ontkende beschuldigingen van mishandeling die protesten hebben aangewakkerd.

Mahsa Amini, 22, raakte in coma en stierf na haar arrestatie in Teheran vorige week door de zedenpolitie, wat protesten uitlokte in delen van Iran, waaronder Teheran en de provincie Koerdistan waar ze vandaan kwam.

Op Twitter werden zondag laat video’s gedeeld van demonstranten in Sanandaj, de hoofdstad van de provincie Koerdistan.

Een door de Koerdische rechtengroep Hengaw geplaatste video toonde veiligheidstroepen in oproeruitrusting die door een straat in de stad renden, waarbij tenminste één van hen schoot met wat een pistool leek te zijn.

Reuters kon de juistheid van de video’s niet verifiëren.

De politie heeft gezegd dat Amini ziek werd terwijl ze wachtte met andere vrouwen die werden vastgehouden door de zedenpolitie, die strikte regels handhaaft die sinds de islamitische revolutie van Iran in 1979 zijn opgelegd en die voorschrijven dat vrouwen hun haar moeten bedekken en loszittende kleding moeten dragen.

Maar haar vader vertelde de hervormingsgezinde nieuwswebsite Emtedad op zondag dat zijn dochter fit was en geen gezondheidsproblemen had. Hij zei dat Amini kneuzingen aan haar benen had opgelopen en hield de politie verantwoordelijk voor haar dood.

Hossein Rahimi, commandant van de politie in Teheran, zei dat er “laffe beschuldigingen” waren geuit tegen de Iraanse politie, dat Amini geen lichamelijk letsel had opgelopen en dat de politie “alles had gedaan” om haar in leven te houden.

“Dit incident was onfortuinlijk voor ons en we wensen nooit getuige te zijn van dergelijke incidenten,” zei Rahimi in de verklaring waarover het persagentschap Fars berichtte.

De politie liet een video zien waarop een vrouw, geïdentificeerd als Amini, een kamer binnenloopt en naast anderen plaatsneemt. Vervolgens wordt snel vooruitgespoeld en is te zien hoe zij op haar voeten staat te praten met iemand die een deel van haar kleding lijkt te inspecteren.

De als Amini geïdentificeerde vrouw brengt vervolgens haar handen naar haar hoofd en zakt in elkaar.

Rahimi zei dat medici binnen een minuut na haar instorting arriveerden.

Amini’s vader vertelde Emtedad op zondag dat de politie er twee uur over deed om haar naar het ziekenhuis over te brengen en als ze eerder was aangekomen zou ze niet zijn overleden.

Rahimi zei dat hij geen commentaar kon geven op de doodsoorzaak omdat dit eerder een medische dan een veiligheidskwestie was, en voegde eraan toe dat de moraalpolitie “positief werk verricht”.

De dood van Amini zou de spanning tussen het establishment en een Koerdische minderheid van 8 tot 10 miljoen mensen kunnen aanwakkeren.

‘Geestelijken verdwalen’

Irans elite Revolutionaire Garde heeft decennialang onrust in de Koerdische gebieden van het land neergeslagen, en veel Koerdische activisten zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen of de dood.

Een Iraans Twitteraccount met 60.000 volgers dat zich richt op protesten in Iran, zei dat winkeliers maandag in Koerdische steden zijn gaan staken. Het postte ook een video van wat het een protest bij een universiteit in Teheran noemde tegen de Basij, een paramilitaire militiemacht.

Basij ga weg,” scandeerden de demonstranten.

“Ik zal degene doden die mijn zus heeft vermoord. Door kanon, tank of rotje, geestelijken verdwalen.”

Reuters kon de berichten niet onafhankelijk verifiëren.

Golven van hijabprotesten hebben het klerikale establishment de afgelopen jaren getroffen.

Onder meer in 2014, toen rechtenactiviste Masih Alinejad een Facebook-campagne startte ‘My Stealthy Freedom’, waarin ze foto’s deelde van ongesluierde Iraanse vrouwen die haar werden toegestuurd.

 

Aanpassingen: extra details en achtergrond toegevoegd om 13:22 uur.