Buitenland

‘Venezuela wordt nog steeds geconfronteerd met een ernstige mensenrechtencrisis’

20-09-2022 17:42

Venezuela
Protesten in Caracas, Venezuela.

CARACAS, Venezuela (AP) – Volgens onafhankelijke deskundigen die samenwerken met het hoogste mensenrechtenorgaan van de Verenigde Naties hebben de Venezolaanse autoriteiten nagelaten door de staat gesteunde daders van mensenrechtenschendingen zoals willekeurige executies, seksueel geweld en marteling van burgers, ter verantwoording te roepen.

Het derde rapport van de onderzoeksmissie naar Venezuela, in opdracht van de Mensenrechtenraad van de VN, dat dinsdag is vrijgegeven, bevat nieuwe details over een reeks schendingen van de rechten – waaronder mogelijke misdaden tegen de menselijkheid – onder de regering van president Nicolás Maduro die de deskundigen twee jaar geleden voor het eerst hebben gedocumenteerd.

Het rapport bevat details over de commandostructuur die is gevolgd bij het plegen van martelingen, seksueel geweld en andere wreedheden om de oppositie tegen de regering te onderdrukken.

Bolivariaanse Nationale Inlichtingendienst

Volgens het document hebben Maduro en regeringsleider Diosdado Cabello orders gegeven om “doelen voor onderzoek aan te wijzen”, waaronder burgers en critici van de regering. Die bevelen werden opgevolgd door leden van de Bolivariaanse Nationale Inlichtingendienst, die na “een periode van toezicht en onderzoek” personen arresteerden en hen martelden of onderwierpen aan “wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing”. Sommigen werden dagen- of wekenlang gemarteld.

De inlichtingendienst “maakte gebruik van een reeks foltermethoden, waaronder afranselingen, elektrische schokken, verstikking met plastic zakken en stresshoudingen, alsook bedreigingen om gedetineerden te doden en te verkrachten, of andere vormen van psychologische foltering”, aldus het rapport. Volgens het document waren oppositie-, studenten- en protestleiders, journalisten en mensen die werken voor niet-gouvernementele organisaties de belangrijkste doelwitten van het agentschap.

“Venezuela wordt nog steeds geconfronteerd met een ernstige mensenrechtencrisis”, aldus Marta Valiñas, een Portugese jurist die voorzitter is van de missie.

Genoegdoening

Volgens de missie hebben de autoriteiten niet genoeg gedaan om de slachtoffers schadeloos te stellen en waarschuwden zij dat de schendingen “tot op de dag van vandaag” doorgaan onder de militaire contraspionagedienst, bekend als DGCIM, en de Bolivariaanse Nationale Inlichtingendienst.

“De Venezolaanse autoriteiten hebben nagelaten de daders ter verantwoording te roepen en de slachtoffers genoegdoening te geven in een context waarin de vanaf 2021 aangekondigde justitiële hervormingen het gebrek aan onafhankelijkheid en onpartijdigheid van het rechtssysteem niet hebben aangepakt”, aldus een verklaring van de missie.

Het team, dat zijn bevindingen mede baseerde op bijna 250 interviews, documenteerde in totaal 122 gevallen van slachtoffers die door agenten van de DGCIM werden onderworpen aan marteling, seksueel geweld en andere wrede, onmenselijke of vernederende behandelingen in het hoofdkwartier in Caracas en geheime centra in het land.

Arco Minero

Het rapport documenteert ook mensenrechtenschendingen in een afgelegen gebied waar illegale goudwinning veel voorkomt. Het gebied dat bekend staat als de Arco Minero del Orinoco is het afgelopen decennium ontstaan toen de olie-industrie van het land, waarvan de opbrengsten het land in beweging hielden, ten onder ging.

Het gebied is zwaar gemilitariseerd en gewapende groepen mogen er opereren. De missie constateert onder meer dat de inheemse bevolking in het gebied wordt aangevallen, waardoor personen die dicht bij de macht staan de kans krijgen persoonlijke rijkdom te vergaren.

“De missie heeft openbaar beschikbare informatie bestudeerd waaruit blijkt dat leden van de Venezolaanse militaire en politieke elite financieel hebben geprofiteerd en nog steeds profiteren van goudmijnactiviteiten in de Arco Minero“, aldus het rapport.

De deskundigen zullen hun bevindingen naar verwachting maandag voorleggen aan de raad, die vorige week aan zijn laatste najaarszitting is begonnen.