Politiek Buitenland

Verkiezingen Italië: ‘Rechts blok zal makkelijk kunnen regeren, ondanks meningsverschillen’

20-09-2022 15:46

Silvio Berlusconi Giorgia Meloni
Silvio Berlusconi en Giorgia Meloni. Alessia Pierdomenico / Shutterstock.com

ROME, 20 september (Reuters) – Het rechtse blok in Italië zal het ondanks recente meningsverschillen gemakkelijk eens worden over belangrijke beleidsprioriteiten als het de nationale verkiezingen van dit weekend wint, aldus de feitelijke leider van de alliantie, Giorgia Meloni, op dinsdag.

Lees ook: Dossier Italië

Van Meloni’s partij, Broeders van Italië, wordt algemeen verwacht dat zij bij de verkiezingen van zondag als beste uit de bus komt, waardoor zij de eerste keus is om de volgende premier van Italië te worden.

Tegenstanders zeggen dat haar conservatieve alliantie, waartoe ook de Lega van Matteo Salvini en Forza Italia van Silvio Berlusconi behoren, moeite zal hebben om verenigd te blijven nadat tijdens de campagne verdeeldheid is ontstaan over energie en buitenlands beleid.

Maar Meloni verwierp dergelijke zorgen en vertelde de staatsomroep RAI dat het blok slechts twee vergaderingen nodig had gehad om het eens te worden over het gezamenlijke manifest.

“Het is normaal dat in een verkiezingscampagne elke partij binnen een coalitie haar eigen specificiteit wil benadrukken,” zei ze, en voegde eraan toe: “In principe zijn we het allemaal eens over de grote thema’s.”

Tot de belangrijkste beleidsmaatregelen waarover reeds een brede consensus bestaat, behoren volgens Meloni het doorvoeren van belastingverlagingen en het voorkomen van illegale immigratie in Italië.

Pensioenleeftijd

In een afzonderlijk interview zei Lega-leider Salvini dat het volgens hem anderhalve maand zou duren voordat de volgende regering aantreedt, en hij voegde eraan toe dat, als rechts zou winnen, het verlagen van de pensioenleeftijd de eerste prioriteit zou zijn.

Een tijdelijke maatregel waardoor mensen op 64-jarige leeftijd met pensioen kunnen gaan, loopt aan het eind van het jaar af. Op 1 januari gaat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog naar 67 jaar. “Dit raakt miljoenen Italianen”, zei Salvini tegen RAI-radio.

Meloni weigerde te spreken over de samenstelling van een toekomstige regering, en zei dat de partijresultaten van zondag van invloed zouden zijn op het aantal ministeries in het kabinet.

Technocraten

Voordat 10 dagen geleden een verbod op de publicatie van opiniepeilingen van kracht werd, werd verwacht dat Broeders van Italië tot 25% van de stemmen zou halen, de Lega ongeveer 12% en Forza Italia 8% – een dramatische ommekeer ten opzichte van de vorige parlementsverkiezingen, toen Meloni’s partij 4,3% won, de Lega 17,4% en Forza Italia 14%.

Politieke bronnen hebben gesuggereerd dat Meloni misschien sleutelposities aan technocraten wil geven, waaronder het ministerie van economie, in een toekomstig kabinet om de geloofwaardigheid van haar team te versterken.

Salvini sprak zich daar dinsdag echter tegen uit.

“Ik zie geen rol voor technocraten”, zei hij.