Buitenland

VN-mensenrechtencommissaris wil onderzoek naar dood Mahsa Amini in Iran

20-09-2022 13:14

Mahsa Amini
Mahsa Amini (22). Foto: Familie Mahsa Amini.

20 september (Reuters) – De waarnemend VN-commissaris voor de mensenrechten heeft dinsdag opgeroepen tot een onpartijdig onderzoek naar de dood van een vrouw in politiebewaring in Iran die in coma raakte nadat ze was gearresteerd door de zedenpolitie van het land.

De dood van Mahsa Amini, een 22-jarige vrouw uit de Iraanse provincie Koerdistan, heeft geleid tot nationale woede en protesten in verschillende steden, waaronder de hoofdstad Teheran.

De politie heeft gezegd dat Amini ziek werd terwijl ze wachtte met andere vrouwen die werden vastgehouden door de zedenpolitie, die in de Islamitische republiek strenge regels toepast die voorschrijven dat vrouwen in het openbaar hun haar moeten bedekken en loszittende kleding moeten dragen.

Maar haar vader heeft herhaaldelijk gezegd dat zijn dochter geen gezondheidsproblemen had en dat zij kneuzingen aan haar benen had opgelopen. Hij houdt de politie verantwoordelijk voor haar dood.

Snel onderzoek

“De tragische dood van Mahsa Amini en de beschuldigingen van marteling en mishandeling moeten snel, onpartijdig en doeltreffend worden onderzocht door een onafhankelijke bevoegde autoriteit, die er met name voor zorgt dat haar familie toegang heeft tot het recht en de waarheid”, aldus waarnemend VN-commissaris Nada Al-Nashif.

“De autoriteiten moeten ophouden vrouwen die zich niet aan de hijab-regels houden, aan te vallen en op te sluiten”, voegde Nashif er in een verklaring aan toe.

Vijf mensen werden maandag gedood in de Koerdische regio van Iran toen veiligheidstroepen het vuur openden tijdens protesten over de dood, zei een Koerdische rechtengroep. Reuters kon het bericht niet onafhankelijk verifiëren. Er was geen officiële bevestiging van de doden.